skip to Main Content

El ple toma la moció del PP que rebutjava l’oferiment del conseller Gordó de la ciutadania catalana als illencs

El darrer ple de l’Ajuntament de Manacor s’encetà amb una declaració institucional en suport als refugiats, que va ser llegida per la regidora popular Maria Bel Bauzà. Bauzà especificà que actualment a Europa hi ha “300.000 refugiats i immigrants en situació d’emergència, arran de la guerra a Síria i el caos a Líbia”. La regidora recordà que “els països costaners no poden acollir ni donar assistència a l’allau d’immgirants”. És per això que calen “mesures excepcionals”, digué mentre recordava que “l’assistència als refugiats és competència de les institucions a tots els nivells”. Finalment, la declaració encoratjava “el govern espanyol a demostrar el seu compromís” en aquest sentit, mentre l’Ajuntament de Manacor es posava “a disposició de les entitats municipals per oferir acollida”.

Tràmits
També durant el ple s’aprovaren diferents reconeixements extrajudicials de crèdits per pagar factures pel lloguer de diferents naus i obres. Així mateix, també s’aprovaren els nomenaments dels diferents representants públics i civils a la Fundació del Teatre de Manacor i al ple de l’Escola de Mallorquí.

Mocions
Per part seva, Maria Antònia Sansó, del Partit Popular, va ser l’encarregada de defensar la moció del seu partit, segons la qual es proposava de davallar un deu per cent l’impost de l’IBI i que, en anys posteriors, si s’ha d’apujar, aquest augment no sigui mai superior al de l’IPC. La mesura va ser aprovada per unanimitat.

No va tenir tanta sort la que hagué de defensar Pedro Rosselló. El PP havia presentat una moció perquè l’Ajuntament rebutjàs l’oferiment de la ciutadania catalana per part del conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, en cas d’una hipotètica declaració d’independència per part de Catalunya, als ciutadans de les Illes Balears i el País Valencià. Tot l’equip de govern hi votà en contra, mentre que PI i AIPC s’abstingueren en la votació. Rosselló qualificà les paraules de Gordó de “totalment desaofrtunades”, i aclarí que la qüestió de la nacionalitat ja està “perfectament regulada en el nostre ordenament jurídic”. Rosselló, a més, considera “una ofesa als ciutadans de les illes aquest oferiment”. Per part seva Joan Llodrà s’alegrava que, encara que ho fes de forma negativa, Rosselló assumís “com un fet consumat la independència de Catalunya” i que, per afegitó, “denunciàs la concessió de privilegis”, alhora que recordava que davant aquest oferiment “no fa falta que ningú renunciï a la seva nacionalitat, com no ho han de fer ciutadans d’antigues colònies espanyols com Guinea Equatorial o Filipines”, per acabar dient que “hem d’aprofitar les oportunitats que se’ns brinden”. Llodrà celebrà que Rosselló reconegués “els vincles culturals i històrics” i s’aventurà a dir que no li vendria de nou que si s’arribava a produir aquesta declaració d’independència de Catalunya, “un dels primers que demanàs la nacionalitat catalana fos l’exconseller Biel Company”. Llodrà també recordà, en referència als arguments sobre el marc jurídic de Rosselló, que “les lleis canvien, i fa 1.500 anys era legal matar indis, i en fa 50 ho era que els negres als Estats Units s’haguessin de seure darrere en els autobusos. Potser d’aquí a un any, o dos o tres, Catalunya serà independent i també serà legal acceptar aquest passaport si ens el volen oferir”.

Sí que s’aprovà per unanimitat una altra moció popular per reclamar l’aplicació dels doblers recaptats amb l’ectoaxa amb caràcter finalista per a la rehabilitació de l’oferta turístca del municipi. Per part d’AIPC, Joan Gomila, i també del portaveu de l’equip de govern, Joan Llodrà, s’afegí que “els doblers de l’ecotaxa han d’anar destinats a municipis tant turístics com no tursítics”. Llodrà, a més, celebrà que “el Partit Popular ja tengui assumit que hi haurà ecotaxa”.

Altres punts de l’ordre del dia

El ple també ratificà, aquest mateix dia, el càrrec de president de la junta de districte de Porto Cristo per a Joan Gomila i el de vicepresident per a Bernadí Bou. En paraules de Joan Llodrà: “Es tracta només d’una ratificació, ja que respectam de forma rotunda la voluntat expressada sobiranament per uns representants del poble”.

Suport als afectats per la Talidomida
Amb una petita correcció suggerida per Bernadí Bou (PP) sobre la datació de les darreres receptes de Talidominda a l’Estat espanyol, s’aprovà també una moció per declarar “el suport de l’Ajuntament de Manacor als afectats per l’ús d’aquest fàrmac”, alhora que s’exigia a l’empresa fabricant Grunenthal que “indemnitzi els afectats” i que el govern espanyol atribuís també unes pensions per “als afectats com passa a la resta del món”.

Precs i preguntes
En el darrer punt de l’ordre del dia, Catalina Riera demanà per què no s’havia aplicat el decret de restricció de sentit del carrer que connecta Francesc Gomila amb la placeta Rodona. El batle respongué que amb la policia hi ha hagut altres prioritats, com ara la regulació de cala Varques, tot i que reconegué que “potser no s’executarà aquest decret”.

Un dels punts més tensos de la vetlada el protagonitzaren Catalina Riera i Joan Llodrà en tractar un dels punts del codi ètic que regeix les actuacions de l’equip de govern. La portaveu del PI, apel·lant a la llei de contractació per a l’administració pública demanà com ho faria l’equip de govern per “prohibir la contractació d’empreses que operin a paradisos fiscals o que hi tenguin sucursals”. Després d’un estira-i-amolla tibant, Llodrà i l’equip de govern acceptaren canviar i suavitzar la redacció d’aquest punt per fer-lo més pròxim a la realitat assumible.

Cala Varques
També per part del PI, Bel Febrer demanà si s’ha aconseguit l’objectiu a cala Varques de tenir “una circulació més segura i fluïda”. Febrer ho posà en dubte atès que el flux de vehicles “s’ha desplaçat ara a la carretera on hi ha molts de cotxes aparcats i gent que posa en perill la seguretat del vial i la pròpia travessant cap al camí de la cala”. Joan Llodrà respongué que “estam especialment contents del que s’ha aconseguit. Ja estava prohibit, nosaltres ens hem limitat a fer-ho complir el marc jurídic”. L’Ajuntament, mitjançant la Policia Local, ha posat 216 denúncies, i la guàrdia civil 800, a més de la retirada de punts de carnet a nombrosos conductors. Tanmateix, l’objectiu de cara a l’estiu que ve per part de l’equip de govern és “disposar d’un pla d’usos no sols de la zona de cala Varques, sinó de tota l’ANEI de les cales verges”, digué Llodrà.

Maria Antònia Sansó (PP) demanà també per la presència d’un comptador elèctric sense portes, del qual ja havien alertat anteriorment i que no havia estat reparat encara. L’equip de govern informà que s’ha tramès petició escrita a l’IBISEC, que encara no ha duit a terme la reparació. Tanmateix, segons aclarí el portaveu de l’equip de govern, “el comptador representa més un risc estètic i una sensació de perill que no un perill real”.

Auditori
Pedro Rosselló (PP) també volgué que els ciutadans coneguem què va passar amb l’auditori, després de les inundacions patides la setmana passada. Joan Llodrà explicà que dels edificis municipals, l’auditori és el que se’n va veure més afectat. En primera instància, Llodrà volgué “agrair als voluntaris la feinada feta per treure aigua i fer net dissabte”. Segons explicà Llodrà la tromba d’aigua va començar a acumular-se a les portes de l’auditori en superar el centímetre 23 d’un petit mur de contenció. S’hi acumulà fins a un metre d’aigua “que va rebentar les portes i això va fer que entràs molta d’aigua que, sobretot, va espenyar portes i va embrutar”. Pel que fa a les solucions aportades perquè això no torni a succeir, Llodrà explicà que n’hi ha dues: “O bé alçar un petit mur quaranta centímetres més, o bé posar una porta blindada a l’accés a l’auditori pel carrer de Tarragona”.

Back To Top
Search