Skip to content

El PP es retroba amb la victòria electoral a Manacor i Podem esdevé segona força

El Partit Popular ha guanyat les eleccions espanyoles a Manacor. Si fa no fa, la lectura pot ser la mateixa que a la resta de l’Estat: els populars aconsegueixen mantenir l’hegemonia tot beneficiant-se de la fragmentació del vot i la caiguda del bipartidisme. El partit de Mariano Rajoy perd 3.100 vots a Manacor respecte de les eleccions de l’any 2011. Dit d’una altra manera: passa de tenir un 52 per cent dels sufragis a només un 28. El partit que irromp més força i que confirma la tendència a l’alça fins a situar-se com a segona força electoral és Podem. Després de la lleugera davallada a les eleccions municipals, el partit de Pablo Iglesias s’endú 3.500 vots que el col·loquen com a segona força i a només 1.000 dels primers.
També torna a ser castigat el PSOE que no aconsegueix contenir la sagnia, perd 1.000 vots respecte de les darreres estatals, però manté percentatges similars respecte de les darreres europees i municipals: a l’entorn d’un quinze per cent dels sufragis.
Entren amb força a Manacor els Ciutadans d’Albert Rivera, que sense tenir cap tipus d’infrastructura al municipi i sense disposar tan sols d’apoderats a cap dels col·legis electorals manacorins, aconseguiren més de 2.000 vots, molt a prop de MÉS, que venia de guanyar a Manacor les darreres eleccions municipals.
Precisament, els manacorins tornaren a donar l’esquena a les opcions sobiranistes quan es tracta de participar en comicis compartits amb la resta de l’Estat. La majoria de les enquestes semblaven atorgar el que hauria estat un primer diputat històric a MÉS. Tanmateix, els qui se l’endugueren foren els de Ciutadans. Els manacorins mantengueren el suport al partit de Biel Barceló i Miquel Oliver respecte de les darreres eleccions espanyoles, però perderen més de 1.000 vots respecte de les darreres municipals. En parlar de partits autòctons, aquest fet s’agreuja encara més en el cas del PI. Els de Jaume Font i Cati Riera, si miram els darrers resultats locals, perden més de 2.000 vots. Manacor, per tant, ha votat també en clau espanyola.
Extrapolació a les locals
Si hom volgués fer una extrapolació dels resultats de diumenge a unes eleccions locals, el PP recuperaria l’hegemonia i obtindria set regidors, mentre que Podem esdevindria segona força amb cinc. Els altres nou es repartirien a parts iguals (tres per a cada un) entre PSOE, MÉS i Ciutadans. El PI quedaria sense representació. En tot cas, caldria tenir present que a les eleccions autonòmiques i locals el vot per als partits autòctons augmenta sensiblement. A més, també AIPC té una bossa important de vots que caldria tenir en compte.
Valoracions
D’altra banda, el Partit Popular de Manacor ha volgut agrair amb una nota la confiança de les 4.586 que els votaren a les eleccions de diumenge passat. Això ha fet, diuen, “que siguem novament la força política més votada en el terme municipal de Manacor”. És per això que a sseguren que “continuarem treballant per a tots els ciutadans i defensant els interessos generals , com hem fet sempre, per la consecució del nostre principal objectiu: aconseguir un millor futur per a tots”.
També Podem (Volem) Manacor ha fet arribar un agraïment electoral en forma de nota de premsa a la nostra redacció. Podem Manacor agraeixen “a les 3.566 persones que el passat 20 de desembre votaren amb un somriure, convençuts que un nou país és possible. Haver-nos convertit en la segona força més votada a Manacor suposa un fet històric, on es fa palès que el nostre municipi de Manacor també vol un canvi. El nostre agraïment a totes les persones que han col·laborat amb la campanya, penjant cartells, ensobrant paperetes, posant taules informatives o fent d’apoderats. A totes elles i a tots els votants, gràcies. Des del Volem/Podem Manacor continuarem amb la tasca feta fins ara, fent feina pels ciutadans i pels seus interessos. Per un futur sense corrupció, amb més democràcia, amb més drets i amb més justícia. Si que es pot!”.
Back To Top
Search