Skip to content

NOTÍCIA

El temporal Glòria afecta greument la zona costanera del Llevant

L’alerta taronja i groga ha estat activa durant aquesta setmana per vent, pluja i fort onatge. El Servei d’Emergències de les Illes Baleats ha registrat més de 300 incidents a l’illa de Mallorca, amb el tancament de carreteres i el desbordament de diversos torrents. Escorca, Portocolom i Manacor han estat les zones que han registrat major quantitat de precipitacions.

Foto portada: Catalina Homar

El temporal “Glòria” ha activat les alertes taronges i grogues des del passat diumenge 19 i ja ha passat bona factura. Des de llavors, el Servei d’Emergències 112 de les Illes Balears ha atès més de 300 incidents a l’illa de Mallorca, gairebé 50 a Eivissa, una quinzena a Menorca i 7 a Formentera.
Així mateix, el Consell de Mallorca va informar del tancament de diverses carreteres i camins durant les jornades de dilluns i dimarts, entre les quals es trobaven la de Sant Llorenç a Sa Coma, la de Sant Llorenç a Manacor, la de Manacor a Portocolom, la de Manacor a Son Carrió i també un tram de la carretera de Petra a Manacor. La majoria d’aquestes carreteres afectades ja s’han reobert al trànsit i s’ha declarat obra d’emergència el tram de carretera entre Alaró i Orient.
Durant la jornada de dilluns la situació es va mantenir sense gaire problemàtica, ja que “la pluja va baixar més o manco controlada i no havia vessat, llevat d’un petit punt” però cap al migdia de dimarts “el temporal va començar a pegar molt fort” afirma el delegat de la Zona Costanera, Sebastià Nadal, que considera que la zona més afectada és, objectivament, s’Illot. “El temporal ha afectat greument des del bufador petit fins a la part de cala Morlanda: totes les cases de primera línia tenen danys materials importants, sobretot a finestres i teulades”. A més, el regidor explica que el passeig ha aguantat però hi ha una gran quantitat de roques que han caigut a sobre. A més, Nadal comenta que a la zona del Mollet hi ha un grapat d’embarcacions que s’han vist afectades pel temporal “Glòria”.
D’altra banda, pel que fa a Porto Cristo, Sebastià Nadal explica que l’efecte de les rissagues ha estat el més greu i confirma que “els operaris del Club Nàutic i de PortsIB van haver de fer molta feina per intentar mantenir les barques fermades”, reposant cordes constantment perquè no es desfermassin. Així mateix, el regidor de costes explica que hi va haver una incidència amb un pi que va caure sobre una façana però que durant la jornada de dimecres s’havia retirat. Finalment, el regidor explica que a la zona de Joan Amer, “allà on més pega la mar”, la primera línia també ha patit incidències però l’afectació encara està per concretar.
Així mateix, Sebastià Nadal explica que la zona de Cales de Mallorca ha patit greus afectacions. En primer lloc, es referex a Cala Magrana on la primera línia també està afectada. “També ha afectat molt el passeig marítim de cales de Mallorca, amb trams on la paret de pedra seca que hi havia, ha desaparegut així com el passeig marítim de Cala Murada, on hi ha diversos arbres que han tombat i on moltes balustrades han volat”.
A nivell de cost, el regidor creu que s’Illot i Cales seran les zones més afectades.
Per sort, el gruix dels danys són materials i el regidor socialista només té constància de dos ferits greus: “Una dona es va veure afectada per l’explosió d’una vidriera i es va fer alguns talls i un altre home va patir una torçuda de turmell amb una pedra” diu Nadal.
Així mateix, el segon cap de l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil de Manacor, Rubén Ramón, explica que a “les alertes s’han activat amb molta antelació” i explica que pel que fa a la coordinació, Protecció Civil resta al servei de l’Ajuntament de Manacor, del Servei d’Emergències i dels Bombers. “Durant aquest temporal, hem fet cinc actuacions a Manacor per inundacions de domicilis particulars” explica Ramón.
D’altra banda, Ramón explica que el Sistema d’Alertes Primerenques d’Inundacions (SAPI), un recurs compartit amb l’112, l’AEMET i diversos ajuntaments de Mallorca i que es gestiona des de l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil, ha funcionat correctament “amb unes 34 alertes informatives sobre les precipitacions, només de la conca de Ca n’Amer” diu Ramón que recorda que aquest servei permet controlar el nivell de les pujades als torrents.
Segons l’AEMET, la borrasca Glòria ha deixat en només tres dies, entre el doble i el triple de les precipitacions que se solen registrar a les Balears durant el mes de gener. Quant a precipitacions, Escorca ha estat un dels municipis més afectats, amb un registre de 334,1 l/m² a Lluc i 240,4 l/m² a Son Torrella. Tot seguit ve Portocolom amb 184,2 l/m² i Manacor amb 159,4 l/m². Així mateix, els Ports de l’Estat també ha informat del rècord d’altura d’onades, amb 14,2 metres a Sa Dragonera però també s’han pogut veure impactants ones d’uns 4 metres d’altura a zones més properes com Portocolom, s’Illot i Porto Cristo.

La mar enfadada a la platja de Porto Cristo. Foto: Catalina Homar
Diverses embarcacions afectades al Mollet de s’Illot. Foto recopilada a xarxes.
El torrent de Ca n’Amer, al seu pas per Son Carrió. Foto recopilada a xarxes.

PUBLICITAT

Back To Top
Search