L’Ajuntament presenta dos projectes del Pla de Gestió Sostenible de l’Aigua a la convocatòria d’ajudes de l’ecotaxa de 2023
El batle de Manacor, Miquel Oliver; el president de l’empresa de Serveis de Manacor (SAM), Sebastià Llodrà; i el gerent de la SAM, Francesc Grimalt, presentaren, el dilluns 18 de març, dos projectes per donar continuïtat al Pla de Gestió Sostenible de l’Aigua a la convocatòria pels ajuts de l’Impost de Turisme Sostenible. Es tracta, per una banda, de la finalització del clavegueram i la renovació de la xarxa de subministrament d’aigua de Cala Murada, un projecte pressupostat en 8.432.970,28 euros; i, per l’altra, una fase més, la tercera, de la sectorització de la xarxa de subministrament de Manacor, per valor de 913.072,53 euros. La suma total és de 9.346.042,81 euros, però els dos projectes, ja redactats, “responen a necessitats tangibles i molt necessàries en una situació com l’actual”, assegurà el batle, per qui, a més, són “infraestructures vitals”.
Cala Murada, una vergonya que cal resoldre
La partida pressupostària més important és per al projecte de Cala Murada, amb què es pretenen resoldre les necessitats de la urbanització més gran del municipi. El projecte comptarà amb diversos eixos d’actuació enfocats al sanejament de la xarxa hídrica i la dotació de clavegueram a totes les parcel·les de la urbanització, la majoria de les quals funcionen amb un clot negre; la implantació d’un sistema de filtració d’aigües pluvials de les zones verdes; la renovació del sistema de distribució de la xarxa de subministrament per evitar la pèrdua d’aigua; i una pavimentació dels carrers intervinguts.
Aquest projecte, que té un termini d’execució previst de 20 mesos, podria ser una sortida per donar resposta a la moratòria que frena la concessió de llicències urbanístiques d’aquest nucli costaner. Aquesta seria la primera de dues fases amb un pressupost total d’uns 16 milions d’euros. Segons Oliver, és una qüestió d’aqüífers i de serveis bàsics: “Si el govern de les Illes Balears hi vengués a bé a tenir en compte aquesta ajuda econòmica, en uns dos anys tendríem el problema a Cala Murada resolt i llevaríem una de les taques més importants que tenen les Illes Balears, on encara hi ha urbanitzacions que no tenen clavegueram”. L’objectiu, segons Oliver, és doble. Per una banda, resoldre les necessitats que presenta la gestió hídrica de la urbanització i, per altra, respondre al deure moral de treballar per no continuar contaminant els aqüífers.
Un Manacor amb aigua potable?
L’altre projecte, presentat com a part d’una demanda col·lectiva de subvencions coordinada per la FELIB, es correspon amb la darrera fase de sectorització de la xarxa de subministrament d’aigua de Manacor, que contempla actuar als barris de sa Torre i es Creuers, així com als dos polígons de la vila. La xarxa de subministrament d’aigua de la ciutat de Manacor està en procés de rehabilitació: les primeres fases ja estan executades o adjudicades i amb aquesta fase es fa una passa més.
La rehabilitació de la xarxa optimitzarà recursos, localitzarà i evitarà pèrdues d’aigua i suposa un pas per fer arribar aigua potable a tots els veïnats. El 2016, abans de la sectorització, més de la meitat de l’aigua es perdia en fuites. “Paral·lelament s’està fent la potabilitzadora i també s’ha optat a una subvenció per a la digitalització de lectura de comptadors d’aigua”, diu Llodrà, que afegeix que amb això tenim millor xarxa de distribució i controlam si hi ha fuites. “És cap aquí que hem d’anar. Nosaltres consideram que l’ITS ha de servir per anar a l’arrel i el turisme ha d’aportar allò que li falta a l’illa pel que fa a infraestructures, i l’aigua és una cosa bàsica”.
És, per tant, un projecte que prepara la ciutat per a l’arribada de l’aigua potable per assegurar-ne la distribució i evitar-ne el vessament. Oliver declarà que “l’aigua és un bé preuat, i no en podem deixar perdre ni una sola gota” i afegí que “Tots els partits i totes les administracions se senten cridades a fer una gestió adequada de l’aigua i els feim la crida formal perquè ho entenguin”.