Ja arriba a 1.500 persones repartides entre els 470 domicilis de les dues barriades
Les aixetes de 470 habitatges i locals de Manacor ragen aigua potable des de la setmana passada. Això vol dir que se’n beneficien, aproximadament, 1.500 persones. Es tracta dels domicilis que estan ubicats al sector 24 i 25, que són les barriades del Serralt i la Volta. Aquests són els que estan més propers a la planta potabilitzadora pilot i que, fins ara, tenien problemes de manca de pressió. Amb tot, el consum mitjà diari dels sectors esmentats és de 185 metres cúbics al dia.
Així ho han anunciat aquest dilluns al CEIP Jaume Vidal i Alcover el vicepresident de la SAM, Sebastià Nadal, la presidenta de la SAM, Cristina Capó, i el batle de Manacor, Miquel Oliver. Ho varen fer en una compareixença davant els mitjans de comunicació en què Oliver ha assegurat que aquella no és “una roda de premsa més”, que ara “la cosa va de bo” i que “no té marxa enrere”.
I és que el fet que algunes cases tenguin aigua potable és un esdeveniment gairebé inèdit. Tal com recorda Nadal, això no passava al municipi des dels anys 80, una situació que no es podia allargar més. “Manacor havia de tenir aigua potable perquè ens obliga la llei i era una prioritat per l’equip de govern”, assegura el vicepresident de la SAM.
Els adhesius
El mapa s’indica, amb un color més obscur, quines són les zones exactes que ja tenen aigua potable. I, tal com s’observa, són unes àrees irregulars. Per evitar confusions entre els veïnats i veïnades, la SAM ha aferrat un adhesiu als comptadors d’aigua indicant que aquests pertanyen als sectors 24 o 25. Per tant, si el tenen, vol dir que aquests habitatges i locals disposen d’aigua potable de manera directa. Ara bé, els que no tenguin l’indicador, encara no poden utilitzar l’aigua de l’aixeta per al consum humà perquè no és apta.
És per això que recomanen als veïnats que abans de consumir l’aigua comprovin si al seu comptador hi ha l’adhesiu enganxat o no.
Aigua a l’escola
Que l’anunci que al Serralt i a la Volta ja tenguin aigua potable s’hagi fet al CEIP Jaume Vidal i Alcover, no és casualitat. Es tracta d’un dels espais que ja disposa d’aigua apta pel consum humà. Amb la presentació, s’ha volgut escenificar que dur les botelles plenes d’aigua des de casa, ja és història passada. Docents i alumnat ho podran fer al mateix centre educatiu i des de qualsevol de les aixetes.
A més a més, cal destacar que és una escola amb servei de menjador i que els menús es cuinen allà mateix. Per tant, el personal que treballa a la cuina en seran un dels principals beneficiats. La cuinera, Lorena Fuster, explica que va rebre la notícia del fet que ja tenien aigua potable “amb molta alegria” perquè, diu, això “suposa menys costos i no emprar tants de plàstics i garrafes”.
També que “a l’hora de cuinar té més facilitats”. I és que, detalla, “cada dia, només per fer un cuinat, utilitzàvem sis o set garrafes de cinc o sis litres i una garrafa i mitja per beure els nins i nines”. Això vol dir que si cada dia utilitzaven 49 garrafes, n’usaven unes 1.440 durant el curs.
Els avantatges
Capó indicava dilluns que aquestes 1.500 persones no només hi surten guanyant per la comoditat de tenir accés directe a l’aigua potable, sinó que els avantatges van més enllà. Entre d’altres, en destaca l’econòmic i mediambiental.
Per una banda, s’estalviaran doblers per no haver de comprar garrafes. I és que es té calculat que una família de quatre persones es gasta 1.400 € anuals en aigua només per beure, a la qual s’hi ha de sumar l’aigua utilitzada per cuinar. Que també és embotellada.
Per l’altre costat, diu la presidenta de la SAM, es reduiran 126 kg de residus plàstics. També estalvia les emissions del transport d’aquestes botelles i barrals d’aigua per arribar fins al supermercat.
Així mateix, duu més beneficis associats. Fins ara, l’aigua de Manacor en aquests dos sectors tenia un excés de nitrats i calç. Amb la potabilitzadora han aconseguit que l’aigua sigui apta per al consum humà i, a més, també l’hi han llevat la calç. Això allargarà la vida útil dels electrodomèstics i, en principi no serà necessària la utilització dels descalcificadors. El batle va recordar que aquests aparells ja són “inoperatius i llancen més sal de la que toca”. En general, afirma Capó, “serà un luxe”.
Cap al 2024
Tot i ser un anunci important, cal remarcar que només té aigua potable el 4,2% del municipi. Recordar que Manacor s’ha dividit en 47 sectors i que, de tots ells, només en tenen dos. Això, afirma Nadal, “són les primeres passes perquè hi hagi aigua potable l’any que ve”. A la resta de localitat, tendran aigua a la vegada, previsiblement, l’any 2024.
La construcció i gestió de la nova potabilitzadora ja està licitada i que està previst que l’execució d’aquesta duri vuit mesos. D’aquesta manera, calculen que el 2024 sigui una realitat “el somni que a Manacor hi hagi aigua potable”, afirma Nadal. Així mateix, perquè sigui possible s’ha hagut de fer la sectorització del municipi. Una acció que els ha permès reduir les fuites d’aigua del 60% fins al 40%, un percentatge que confien que es redueixi.xi més els pròxims mesos i anys.