Ni quan va fer Acorar va ser més poderós que ara. Toni Gomila encarna Joan March, Verga, a Reis del món, l’adaptació de la novel·la de Sebastià Alzamora produïda pel…

«En una casa sense llibres, amb odi soterrat i poques juguetes, em vaig aferrar a les paraules»
L’escriptora santanyinera Antònia Vicens rebé dimarts el Reconeixement de Mèrits de l’Escola de Mallorquí. Actuà de padrí el també escriptor Sebastià Portell
«Les paraules són un manà, són un miracle. I aquestes paraules, les del meu carrer, sorgides de la suor i de la sang de la terra, de la salabror de les onades, un dia les he de fer volar», digué Antònia Vicens en les seves paraules de gratitud després de rebre de mans del batle Miquel Oliver el guardó del Reconeixement de Mèrits de l’Escola de Mallorquí. Vicens continuà dient que “en una casa sense llibres, amb odi soterrat i poques juguetes, em vaig aferrar a les paraules”. Abans que ella, havia pres la paraula Sebastià Portell, que va fer durant l’acte la funció de padrí de la reconeguda. Portell destacà “el caràcter visionari i lucidíssim de l’obra d’Antònia Vicens” i explicà que l’escriptora de Santanyí, “esperonada per Bernat Vidal i Tomàs” va decidir continuar el seu camí dins el món de la literatura i remarcà que va ser tot un desafiament per a la cultura catalana que “una dona jove, de classe humil i autodidacta” guanyàs el premi Sant Jordi, el més important del moment, amb 39 graus a l’ombra. Digué també Portell que Vicens va ser pionera a l’hora d’abordar els efectes del boom turístic ja durant el tardofranquisme, amb uns testimonis que “encara avui impressionen el lector”. Finalment, el padrí de l’homenatjada volgué recordar que a banda dels 17 títols de narrativa, l’escriptora santanyinera ha conreat també els darrers anys la poesia, un gènere del qual ha arribat a publicar fins a cinc títols.
L’acte havia començat amb l’actuació dels actors Maria Antònia Sales i Joan Toni Sunyer, acompanyats a la guitarra per Damià Timoner, que feren un repàs pels records més tendres d’Antònia Vicens.
Ester Andorrà, Maria Magdalena Gelabert, Sebastià Perelló, Antònia Matamalas, Pau Vadell o Laia Malo, també tengueren paraules de gratitud i reconeixement per a l’homenatjada a través d’un muntatge de vídeo que va precedir el parlament del batle Miquel Oliver, el qual destacà “el compromís amb la llengua catalana” d’Antònia Vicens i recalcà que Vicens, a banda de defensar “allò que ens defineix com a poble també ataca allò que vulnera la nostra identitat i els valors democràtics de la nostra societat, com ara l’explotació del territori o les dones”.
A l’acte, entre d’altres assistents i autoritats, hi eren presents Bel Busquets, vicepresidenta del Consell de Mallorca, o Miquel Àngel Sureda, secretari autonòmic d’Universitat i Política Lingüística, o Joan Miralles, president de l’Obra Cultural Balear.