Antoni Sureda ens conta que a Son Vell ara ja han començat a veremar, quan hi havia hagut anys que veremaven, fins i tot, per Sant Miquel, a final de setembre.
En veure’l més d’un l’identificarà com “l’amo de les garroves” arran del vídeo que aquests dies s’ha fet viral per la campanya de garrova d’enguany de la cooperativa Fruits Secs. Però Antoni Sureda, de Son Vell, és més que tot això. És el pagès total, el que avecia la terra i en treu el rendiment que pot donar: ara garroves, ara llegum, ara, també, vinya.
http://https://youtu.be/qacWUsA3HZg
I diu: “En totes les coses de fora vila hem hagut d’avançar quinze dies. Garrova, raïm, figues. Tot ha avançat quinze dies. Enguany ha estat un any que no l’havia viscut mai. Mon pare té 88 anys i conta que normalment feia estius calents. Per Sant Jaume, els animals s’acubaven”. Així i tot, diu, “sempre sempre els capells ens duraven un estiu. Ara el sol crema més i hem de baratar de capell dins el mateix estiu. No havíem viscut mai que el sol fos capaç de cremar la flor de la tomatiguera”, es lamenta.
Per a Sureda, “hi ha una sequera important, ha plogut molt poc”. Parlam de canvi climàtic i de cicles: “Tot té les seves pujades i baixades. L’any 12 o 13 els pous es varen eixugar. I és ver que hi ha cicles més ploguers i cicles que no ho han estat tant. Ara bé, crec que hi ha un canvi gros. Fa anys que ens ho predicaven i dèixem que això no era possible, però avui els podem començar a donar la raó”.
Pel que fa a l’avanç de la verema, Sureda reconeix que “l’any passat no el férem. Mon pare deu fer setanta anys que verema i sempre havia vist començar a veremar varietats autòctones, que són més tardanes, a partir de la segona quinzena de setembre. Molts de pics dia 12 de setembre no han estat tan madures com estan avui”.
Tot i així, Sureda veu que “dins l’elaboració del vi serà un any molt positiu. El gra és petit. Du poc suc i molta graduació. Serà un any espectacular, tot i que amb molt manco producció, a conseqüència de la sequera”.
A Son Vell, però, tot i la sequera, “no regam la vinya. Com que no ha plogut, ha estat un any molt positiu quant a malalties, i el que hem estalviat de producte d’esquitxar, ho hem invertit en gasoil per passar els cultivadors. No regam la vinya. Un any molt positiu quant a malalties. El que hem estalviat de producte d’esquitzar, amb gasoil per passar els cultivadors”.
Sureda valora també que “les varietats autòctones aguanten molt més la sequera, perquè són molt més fortes i els agraden aquestes assolellades. Els callets i mantonegros han madurat bé, són de color negre, i els anys de molta humitat, de vegades els costa molt més”.
El pagès de Son Vell ens aclareix que “si un cep produeix excessivament, la qualitat és inferior. Però a l’altre extrem, si una planta s’estiua, el raïm no va enlloc: ni fa grau, ni madura, ni fa quilos”.
Finalment, Antoni Sureda, aclareix que “la vinya havia estat fins ara el que donava més rendiment. Sempre i als dos anys ja produeix. A la vinya hi has d’estar damunt, en canvi al garrover li és igual si li fas la feina en dilluns o en divendres i avui té un valor molt més elevat”, de totes maneres, acaba, “hem de tenir en compte que un garrover no és sembrat nostre, sinó d’una generació anterior. Sempre deien “sembra els arbres per als fills’”.