Parlam amb el regidor de Medi Ambient i nou president de l’empresa de serveis municipals SAM, dels canvis en la recollida de fems i dels nous projectes que l’Ajuntament posarà…

“Ens hem de dedicar a manteniment perquè no hi podem fer inversions, mentre la urbanització no estigui recepcionada”
Sebastià Nadal és el delegat de Zona Costanera i ens explica què han pogut fer aquests quatre anys al nucli de Cales de Mallorca
Quants d’habitants té a l’hivern Cales de Mallorca?
És difícil dir el número. Sabem que hi estan empadronades tot l’any un total de 1.364 persones, moltes de les quals se’n van als seus indrets d’origen quan acaba la temporada turística. Més o menys tenim constància que hi viuen devers 400 persones, a l’hivern.
De quines instal·lacions municipals disposen, els habitants de Cales de Mallorcas?
A l’hivern no hi ha oficina municipal. A l’estiu, a partir de principi d’abril fins a principi d’octubre, l’oficina d’informació turística serveix també d’oficina municipal, tot i que és ver que no hi ha registre. Un home de la brigada fa feina a Cales de Mallorca, que el comparteix amb Son Macià i Cala Murada.
Tot això passa al nucli de població amb més places turístiques del municipi.
Sí. Hi ha 7.280 places hoteleres, que signifiquen el cinquanta per cent de totes les places que hi ha al terme de Manacor.
Quines mancances vares trobar a Cales de Mallorca quan vares arribar a la delegació de Zona Costanera?
És un nucli que com més hi he anat més m’agrada. Si es dugués ben duit, té molt de potencial. Però com que no està recepcionat, això li ha repercutit sempre en contra. No es poden donar culpes a ningú. L’Ajuntament no pot fer inversions damunt un lloc que oficialment que no està recepcionat. Això fa que l’espai es vagi degradant fins que li puguis fer una inversió com toca. És molt complicat fer-hi inversions i fer feina d’aquesta manera és molt complicat, per això ens hem dedicat a manteniment. Hem desbrossat, hem fet reparacions… i els veïnats estan contents quan veuen que a l’hivern també hi ha qualcú que hi fa feina. Abans no hi havia ningú.
Podem concretar, però, aquestes mancances?
Sí, fan referència al dèficit que et deia en inversions: asfaltat de casrrers importants del centre, per als quals ja tenim dos projectes de més d’un milió d’euros. Hem de cercar finançament per poder-los dur a terme, però també hem de pensar que sense estar recepcionat, no podem demanar subvencions. Per a mi és prioritari fer aquestes inversions, perquè ha arribat un punt que ja és impossible tapar clots dins clots.
L’aspecte de l’enllumenat és molt dolent. Funciona?
Hi hem fet molta feina amb l’empresa d’Endesa. Fins fa poc, hi havia més temps que estaven a les fosques que no amb llum. Ara encara ens bota qualque vegada, però la cosa està millor. S’hi ha fet una inversió de 30.000 euros, que ha assumit Endesa, amb canvis de luminàries i altres millores. La il·luminació és una de les demandes més freqüents dels veïnats. Queden per millorar les de la plaça de Mallorca, però s’encenen i de moment les mantendrem.
Les demandes dels veïnats deuen ser constants.
La gent de Cales són francs com ells tots sols i molt sincerots. El que reclamen són els serveis, que la neteja funcioni correctament, i no només en temporada alta. Reclamen que s’asfaltin els carrers, però saben que mentre no es recepcioni poca cosa hi podem fer.
I dius que hi ha els projectes fets.
Sí, per millora la il·luminació, asfaltar els carrers i els aparcaments dels carrers de Formentera i Formentor, i també un altre de separat per als carrers de Cabrera i de la Dragonera.
A part de l’oficina d’informació turística, hi ha altres instal·lacions municipals?
Hi ha el centre cívic, que acull classes de zumba, reunicons de l’associació de veïnats, les oficines municipals on hi ha el metge i l’oficina de turisme, el despatx de l’associació hotelera i el de l’associació de veïnats. També hi ha la guarderia, que només està oberta a l’estiu i que acull l’escoleta d’estiu.
Els habitants de les perifèries, i més encara els de Cales de Mallorca, sovint se senten com a ciutadans de segona. Creus que els darrers quatre anys s’han fet prou accions perquè no s’hi sentissin?
Sincerament crec que sí, tenint en compte els mitjans amb què comptam. Hi ha un home de la brigada. I està clar que no basta, peròo la brigada té el personal que té. Només el nucli de Manacor té 29.000 habitants.
En quin estat es troba la recepció de la urbanització? Això no s’havia de resoldre amb l’aprovació del Pla General?
El Pla General no hi té res a veure. Regula el nucli urbà i diu on hi ha d’haver els espais verds, per exemple. Però no garanteix la recepció, que ha evolucionat moltíssim i em consta que falta poquet. La intenció és treure-la al més aviat possible. Pareix que no s’acaba mai perquè cada vegada sorgeix qualque problema. És un suplici, perquè és un voler i no poder. És una feina de formigueta, de cercar titular per titular. Falten un parell de vials per escripturar, només. El que està clar és que no hi ha conflicte, a dia d’avui, sinó més aviat altres dificultats de tipus burocràtic.
Consideres just que uns ciutadans que no reben tots els serveis municipals com els altres hagin de pagar els mateixos imposts?
A títol personal, jo no ho veig just. L’hi veuria si rebessin exactament com la resta. Els prestam els serveis com a la resta, però que no hi puguis fer inversions no ho veig just. Ho he dit i ho pens. Paguen IBI com la resta de ciutadans del municipi.