La polèmica ha sorgit arran del tractament de les colònies de felins que l’empresa CEPAD Natura Parc, contractada per l’Ajuntament, duu a terme a Manacor. Moixos de Manacor i Moixos de Son Talent asseguren que estan preparant una recollida de firmes per a demanar que es paralitzi immediatament l’actuació perquè, segons afirmen, posa en perill la meitat de la població de moixos del municipi.
L’origen de la disputa entre el departament de Medi Ambient dirigit per Sebastià Sansó i les entitats animalistes de Moixos de Manacor i Moixos de Son Talent es va iniciar el 4 de març quan l’Ajuntament va anunciar l’actuació que l’empresa CEPAD Natura Parc estava duent a terme sobre les colònies felines de Manacor.
Segons afirmen les associacions en un comunicat, la reunió només pretenia informar-les del nou pla de tractament del control poblacional de felins, un fet que podria no ser un problema si no fos perquè aquestes consideren que l’actuació que realitzarà l’empresa és poc ètica i no “defensa el benestar animal”. En aquest cas, asseguren que haurien d’haver estat avisades abans per a poder oferir alguna alternativa, ja que d’entre les accions del CEPAD es troba la de sacrificar de forma selectiva moixos positius en immunodeficiència felina (FIV) i de leucèmia felina (FeLV). La solució, segons les entitats animalistes, implicaria esterilitzar els animals, una actuació que també permetria, a la llarga, reduir-ne la població, un dels problemes que l’Ajuntament de Manacor s’ha decidit resoldre. En aquest sentit, asseguren que “no entenem un altre mètode de control poblacional que so es basi en les esterilitzacions.” De fet, una de les membres Moixos de Manacor adverteix que amb aquest pla d’actuació fins a la meitat d’aquests animals del municipi podrien ser sacrificats. Segons les seves dades, existeixen fins a 50 colònies i donen menjar a 110 exemplars. Amb tot, lamenta que l’Ajuntament i l’actual equip de govern no compleixi amb el seu programa electoral i els compromisos sobre la defensa dels drets dels animals que proposava abans del seu mandat. “Manacor és un poble animalista, però els polítics no”, conclou.
Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, assegura que des del consistori es reconeix la feina que han fet els animalistes durant tot aquest temps i que l’equip de govern es col·loca com un actor en defensa dels drets dels animals. Toca, ara mateix, reconduir la situació amb les entitats per tal de “marcar els criteris tècnics a seguir i ho voldríem fer amb el voluntariat que hi ha gestionant les colònies, en aquest sentit hem d’anar de la mà”, explica Llodrà.
Així i tot, les entitats animalistes estan preparant una recollida de firmes per frenar la continuació d’aquest pla. Tot i que esperen la crida de l’Ajuntament, asseguren que no col·laboraran mentre es mantengui el conveni amb el CEPAD.