Indigneu-vos. Pep Barrull Més d'una vegada havia promès explicar les semblances entre els dos sistemes. Idò, anem per feina. El 1874, un cop d'estat protagonitzat, com no per l'exèrcit, acabava…

Entre la bauxa i la reivindicació: Xíteros amb Empenta celebra la vuitena edició d’un correbars crític amb el model econòmic i l’urbanisme manacorí
Foto: Joan Galmés
El mal temps va respectar finalment la vuitena edició del Correbars dels Xítxeros amb Empenta i a partir de les 16 hores la gent començava a reunir-se a la plaça Sant Jaume. Amb gairebé el total dels abonaments venuts, l’associació va repartir els tiquets i les samarretes, enguany violetes i amb el lema “Manapoli”. Minuts després, s’inicià la bauxa i els grups participants s’encaminaren cap als diferents bars que colaboraven amb l’associació per iniciar les diferents proves: un trivial amb preguntes sobre el poble, una altra prova relacionada amb el món musical i una darrera prova on els grups participants defensaven propostes “electorals” com la creació d’unes escales mecàniques des del centre del poble fins a la Rafa Nadal Academy o una educació exclusivament en castellà i anglès.
Després del sopar i fer l’entrega del traidicional pastís de pobre al grup guanyador de les proves, començà el concert amb els Jorra i Gomorra, que comptaren amb les intervencions de Roger Pistola i de les membres de l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor. Posteriorment, es dugué a terme la lectura del manifest on es reclamà la cultura i la identitat pròpia; un jovent actiu, crític i implicat; un model de econòmic “plural, feminista i integrador” que no estigués basat únicament el “turisme invasiu”; un urbanisme que tingués en compte la perspectiva de gènere o una mobilitat activa i sostenible per a Manacor.
Tot seguit, els manacorins Mo Beim varen aparèixer amb el seu punk agosarat i divertit. Va sorprendre el canvi d’escenari pels dos grups posteriors: els catalans Adala i el mallorquí PD Manex. Els dos concerts se celebraren davall d’unes petites carpes situades al centre de la plaça i al voltant de les quals s’aplegà el públic per gaudir d’un contacte directe amb els artistes. Tot i que des de Xítxeros amb Empenta expliquen que aquestes carpes foren cedides per l’Ajuntament asseguren que “no eren la solució a la pluja” i que si el temps hagués empitjorat “els concerts no s’haurien pogut dur a terme perquè no existeix un lloc alternatiu”. En aquest sentit, l’agrupació reclama un espai cobert a Manacor on poder dur a terme concerts i altres iniciatives com la seva: “Si hagués plogut més, hauríem fet moltíssimes pèrdues” explica Maria Magdalena Vives, membre del col·lectiu.