Skip to content

Entre la bauxa i la reivindicació: Xíteros amb Empenta celebra la vuitena edició d’un correbars crític amb el model econòmic i l’urbanisme manacorí

Foto: Joan Galmés

El mal temps va respectar finalment la vuitena edició del Correbars dels Xítxeros amb Empenta i a partir de les 16 hores la gent començava a reunir-se a la plaça Sant Jaume. Amb gairebé el total dels abonaments venuts, l’associació va repartir els tiquets i les samarretes, enguany violetes i amb el lema “Manapoli”. Minuts després, s’inicià la bauxa i els grups participants s’encaminaren cap als diferents bars que colaboraven amb l’associació per iniciar les diferents proves: un trivial amb preguntes sobre el poble, una altra prova relacionada amb el món musical i una darrera prova on els grups participants defensaven propostes “electorals” com la creació d’unes escales mecàniques des del centre del poble fins a la Rafa Nadal Academy o una educació exclusivament en castellà i anglès.
Després del sopar i fer l’entrega del traidicional pastís de pobre al grup guanyador de les proves, començà el concert amb els Jorra i Gomorra, que comptaren amb les intervencions de Roger Pistola i de les membres de l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor. Posteriorment, es dugué a terme la lectura del manifest on es reclamà la cultura i la identitat pròpia; un jovent actiu, crític i implicat; un model de econòmic “plural, feminista i integrador” que no estigués basat únicament el “turisme invasiu”; un urbanisme que tingués en compte la perspectiva de gènere o una mobilitat activa i sostenible per a Manacor.
Tot seguit, els manacorins Mo Beim varen aparèixer amb el seu punk agosarat i divertit. Va sorprendre el canvi d’escenari pels dos grups posteriors: els catalans Adala i el mallorquí PD Manex. Els dos concerts se celebraren davall d’unes petites carpes situades al centre de la plaça i al voltant de les quals s’aplegà el públic per gaudir d’un contacte directe amb els artistes. Tot i que des de Xítxeros amb Empenta expliquen que aquestes carpes foren cedides per l’Ajuntament asseguren que “no eren la solució a la pluja” i que si el temps hagués empitjorat “els concerts no s’haurien pogut dur a terme perquè no existeix un lloc alternatiu”. En aquest sentit, l’agrupació reclama un espai cobert a Manacor on poder dur a terme concerts i altres iniciatives com la seva: “Si hagués plogut més, hauríem fet moltíssimes pèrdues” explica Maria Magdalena Vives, membre del col·lectiu.

Back To Top
Search