S’Agrícola acollirà l’exposició “Paisatges mallorquins per commemorar el centenari del naixement del pintor Gaspar Riera des del 5 al 24 de novembre.
L’exposició “Paisatges mallorquins”, que commemora el centenari del naixement del pintor estellenquí Gaspar Riera, es podrà veure a S’Agrícola des de dissabte 5 de novembre fins dijous 24 d’aquest mes. A la inauguració “hi haurà un petit parlament i s’explicaran les 15 o 16 obres que penjarem allà dins”, explica Miquel Àngel Riera, fill de l’artista i coordinador dels actes del centenari. I és que a Manacor es podran veure quadres diferents dels que hi havia als set municipis pels quals ja ha passat l’exposició. És cert, diu Riera, que es repetiran obres, però entre el 30% i 40% són personalitzades per a l’ocasió.
A part de poder anar a veure l’exposició per lliure, els dijous hi haurà visites guiades des de les 19.00 h fins a les 20.00 h. Miquel Àngel Riera serà a l’associació cultural per detallar les diferents obres.
El moment més especial, pel fill del pintor, serà la cloenda el dia 24. A les 19.00 h es durà a terme la conferència Conèixer a Gaspar Riera, “una conferència audiovisual de quasi una hora on la gent coneixerà molts aspectes i pintures”. Una activitat que, assegura, deixa a la gent sorpresa per “lo avançada i poc compresa que va ser aquesta pintura”.
Importància de Manacor
Així com el Pla va esdevenir un espai especial per l’artista, Manacor també va adquirir una certa importància per a ell. De fet, va ser l’únic municipi, llevat de Palma, on va fer més d’una exposició.N’hi va fer dues, una va ser el desembre del 1980 a la galeria es Cau i la segona el 1987 a la Banca March.
I és per aquest fet, que consideren rellevant, des de dia 5 a dia 24 de novembre es podran veure a S’Agrícola els dos cartells originals que anunciaven que Gaspar Riera exposava al poble.
Els paisatges rurals
El camp i la naturalesa són una constant en les pintures de Gaspar Riera. “Ens mostra una Mallorca que transmet una sensació i un sentiment de mallorquinitat i ho fa de manera impecable”, detalla el seu fill. Ara bé, la seva obra va tenir dues etapes fortament diferenciades. Fins als 40 anys només va pintar els paisatges de la Serra de Tramuntana, després, explica Riera, “diu que el cor se li va capgirar quan va descobrir el pla de Mallorca”. De llavors ençà, només va pintar la immensitat de les terres del centre de l’illa.
“Es ficava als sembrats per ensumar i veure aquest paisatge que el va enamorar”, assegura Miquel Àngel Riera.
Segona etapa exposada
La majoria de les obres que es podran veure al municipi seran pintures realitzades a la segona etapa, a les èpoques del Pla.
“Donada la importància cultural de S’Agrícola, hem donat una exposició de pintures de l’entorn de Manacor”, explica el fill de Gaspar Riera.