A la seu de la Institució Antoni M. Alcover, es presentà el propassat dimarts el llibre de Tomàs Martínez sobre en Tià de sa Real, dins el marc de la Setmana del Llibre de Manacor. L’acte comptà amb la presència de la gerent de la Institució, Maria Magdalena Gelabert; i de Gabriel Barceló, antic director de l’Escola Municipal de Mallorquí; a més de l’autor de l’estudi.
Gabriel Barceló, que va presentar el llibre de l’autor porrerenc, esmentà alguns dels fets que havien tengut lloc al llarg del 2015, d’entre els quals cità la ruptura del bipartidisme polític en l’àmbit estatal; el procés de redreçament nacional que s’està produint, amb ritmes i intensitats diferents, en els Països Catalans; o la commemoració del Trincentenari 1715-2015. I que, enmig de tot aquest seguit de fets, havia passat del tot per alt la celebració dels 300 anys del naixement d’en Tià de sa Real.
Barceló comentà que el llibre de Tomàs Martínez “em deixà encantat, ja a la lectura d’un primer original” i en destacà, per damunt de tot, quatre aspectes: l’oportunitat de commemorar el tricentenari del naixement d’un personatge tan rellevant, l’encert de l’estil didàctic elegit per l’autor, el caràcter atractiu i llegívol de l’obra pel seu “saborino de rondalla”, i l’extensa biografia citada i consultada.
Tomàs Martínez, per la seva banda, agraí el suport i les aportacions de totes aquelles institucions i persones que havien fet possible el llibre, i confessà l’interès que el personatge d’en Tià de sa Real, des de ben petit, havia despertat en ell, pel seu caràcter fascinant. Comentà que un dels motius que el dugueren a fer, en un primer moment, un petit opuscle sobre la biografia del glosador va ser a causa d’una polèmica que es va produir a Sant Llorenç des Cardassar, en veure que els joves no sabien res sobre en Tià de sa Real.
L’autor de llibre posà de manifest, amb molts d’exemples bells i ocurrents de les Rondalles, les Llegendes i les Contarelles, les múltiples facetes del gran enginy del personatge, que havia nascut a es Cabanells Vells: de com va ser un glosador extraordinari, tant com a improvisador repentista com a autor “de camilla”; de la gran qualitat de la seva extensa obra rimada; de com va predir amb un any d’antelació l’expulsió dels Enagistes de Manacor; de com va persuadir la dona que s’havia de casar amb un altre home a les portes de l’església perquè es casàs amb ell; o de com va fer una glosa molt compromesa i arriscada al comte d’Aiamans, quan encara era un porqueret a sa Real.
Tomàs Martínez acabà la seva intervenció fent referència a la necessitat de reivindicar un personatge com en Tià de sa Real, i encoratjà la gent interessada a aprofundir en la investigació dels distints aspectes del glosador extraordinari recopilats a la seva obra, que duia el subtítol de “Notes per a l’estudi de la figura i l’obra de Sebastià Gelabert”.