Els alumnes de l’escola de Son Carrió i la Fundació Ferrocaib organitzen una sèrie d’actes per celebrar el 149è aniversari de l’arribada del ferrocarril
Un dia de febrer, però de 1875, el primer ferrocarril de Mallorca feu el seu primer viatge entre Palma i Inca. Aquest fet suposà “tota una revolució cultural, social i econòmica per a la nostra illa”, afirmen des de Ferrocaib. Enguany es compleixen 149 anys de la inauguració de la primera línia ferroviària de Mallorca i amb motiu d’aquesta efemèride la Fundació Ferrocaib, fundada el 2008 per l’Associació d’Amics del Ferrocarril i que treballa per a la preservació i la recuperació del patrimoni ferroviari de l’illa, juntament amb el CEIP Sant Miquel, de Son Carrió, organitzaren, aquest 19 de febrer, al Museu del Ferrocarril de Mallorca, una jornada de portes obertes en què els alumnes de l’escola feren de guies del museu i ens explicaren als visitants la seva història i la del patrimoni material que s’hi preserva.
La jornada començà poc després de les quatre del capvespre, amb l’explicació de l’activitat per part d’algunes de les alumnes del centre, que ens convidaren a entrar al museu de la mà dels seus companys, que ens dividiren en grups i ens feren de guies a través d’un recorregut per mostrar els diferents elements del museu, com ara el cotxe correu, que data del 1874 i que és el més antic d’Espanya i el segon més antic del Continent; una dresina acabada de restaurar o el cotxe saló, entre molts altres tipus de vagons i locomotores.
Joan Antoni Oliver, director de l’escola de Son Carrió, ens explicà que aquestes són unes jornades que nasqueren de la manca d’espai que patia el centre arran de les exigències que comportà la Covid. En aquest sentit, diu, “a partir d’aquesta necessitat i aprofitant que l’Associació d’Amics del Ferrocarril tenia aquests tallers, se’ls sol·licità si podríem emprar l’espai del museu per fer classes i tot d’una ens digueren que sí. Trobam que és una oportunitat perquè els alumnes coneguin de primera mà una part de la nostra història”. Aplicaren, per tant, la dita de “fer de la necessitat virtut” i avui l’espai de museïtzació del ferrocarril s’ha convertit en un espai pedagògic, que permet als alumnes conèixer, respectar i conservar activament part del nostre patrimoni històric i que suposa una forma d’apropar-se també a la geografia de l’Illa.
El director del centre ens explica que, com a forma d’agraïment a Ferrocaib per la cessió de l’espai, que a més dels tallers té unes aules que s’han adaptat per a poder-hi fer classes, “es va pensar en qualque activitat que servís com a retorn, i fou llavors quan nasqué la idea d’organitzar aquestes jornades, en què els nins i nines mostren els seus espais d’aprenentatge a les famílies”. A més, Joan Antoni Oliver afegeix que “durant l’horari lectiu és habitual que s’acostin visitants, sobretot estrangers, a demanar si poden entrar per visitar el museu. Des de Ferrocaib ens digueren que els deixéssim passar, però trobàvem que fer-ho sense acompanyar la visita no era del tot correcte” i fou llavors quan pensaren en la iniciativa dels codis QR, la novetat d’aquesta tercera edició de portes obertes, amb les explicacions dels diferents elements patrimonials del museu, perquè els visitants en puguin gaudir de manera autònoma. Finalment, la jornada es clogué amb una actuació de la coral escolar, que interpretà algunes cançons per retre homenatge als 149 anys de l’arribada del Ferrocarril.
Els actes de Ferrocaib per celebrar l’aniversari, però, no acaben aquí, ja que també s’ha organitzat, per a aquest dissabte 24 de febrer, i coincidint amb l’efemèride, una altra jornada de portes obertes al museu, de 10.00 a 13.00 h, amb visites guiades pel personal de la Fundació Ferrocaib. Per acabar, a les 18.00 h començarà la conferència “El tren de Pignes (França), una història d’èxit”.