“Com més suport donem al domicili, més ben cuidada estarà la persona”. Així es referia la consellera Patrícia Gómez, que va ser dilluns passat a Manacor per participar en els Dilluns de l’Obra, a la política de proximitat que pretén practicar la Conselleria de Salut. En aquest sentit, Gómez explicà que “esperam poder construir aviat un nou PAC a Manacor amb atenció les 24 hores, perquè volem poder oferir amb garanties aquest servei de proximitat. Només estam pendents del solar que ens ha de cedir l’Ajuntament, tot i que sembla que hi ha bones intencions i anam per bon camí”.
El batle respon
Interrogat sobre la qüestió pel nostre mitjà, el batle Rosselló confirmava les dificultats per trobar un solar adequat i de propietat municipal. La recerca ha acabat concloent que els terrenys adequats serien els que es troben entre el Molí d’en Beió i l’Auditori. Tanmateix, segons el Pla General aprovat inicialment, aquests terrenys no podrien acollir equipament sanitari, per la qual cosa es farà necessari elevar a ple una modificació d’aquesta aprovació inicial. Rosselló preveu que abans de final d’any s’haurà pogut aplicar el canvi i el projecte ja estarà a punt per adjudicar, de manera que puguem tenir el nou pac “abans d’acabar aquesta legislatura”.
El “nou” hospital
A Patricia Gómez, més que parlar d’una ampliació de l’Hospital de Manacor, li agrada dir que “feim un hospital nou”. Incrementam pràcticament el doble la seva superfície, hi afegim les instal·lacions perquè es puguin fer ressonàncies magnètiques, nous aparcaments, noves zones de consultes, gabinets de proves mèdiques, una ampliació de les urgències,, i tot això a banda de les obres de reforma que es faran dins el mateix hospital”. Gómez aclarí que “tot ha d’anar al seu ritme i ha d’estar molt ben planificat perquè les obres es faran i l’Hospital no tancarà les portes ni un sol dia”.
A preguntes dels assistents Gómez lamentà que ara mateix “la meitat de la plantilla de l’IBSalut és interina o eventual i la taxa de reposició que ens permet el govern central és d’un deu per cent”.
La consellera també recalcà la voluntat de pacte amb l’oposició pel que fa a la sanitat. “Cap d’aquestes obres que tenim en marxa, com ara la de Son Dureta o la de l’Hospital de Manacor, no ha estat rebutjada pel Partit Popular, ans al contrari”.
Pel que fa als aparcaments que inclou la reforma de l’Hospital la consellera no preveu que siguin de pagament, com sí que ho han acabat essent els de Son Espases: “No feim comptes fer una concessió d’aquest servei”.
Una altra qüestió controvertida que ha afectat la gestió de la conselleria de Salut ha estat la del requisit de coneixement de català per al personal sanitari, que encara no s’ha pogut aprovar: “Hi estam treballant. La llei preveu situacions d’excepcionalitat en el nostre àmbit, que tenen el seu sentit. Ho estam acabant de negociar i estam pendents que es resolguin els problemes que hi ha hagut a la Conselleria de Transparència, per reprendre les converses amb la directora general de Política Lingüística”. Igualment, Goméz recalcà que “tenim lingüistes a la Conselleria i també a Son Espases i feim feina per normalitzar la comunicació externa i interna i tota la cartelleria”.
Tornant a la qüestió del requisit, la consellera insistí que “hem de donar prioritat a l’assistència sanitària, enfront del requisit lingüístic”.