L’entitat pro salut mental Estel de Llevant, que des de Manacor atén uns tres-cents usuaris de tota la comarca, ampliarà les seves instal·lacions gràcies a la compra d’una antiga fàbrica a la barriada de sa Torre. El mes que ve han de començar les obres per reconvertir aquest espai industrial en tallers ocupacionals i habitatges supervisats per persones amb diagnòstic de salut mental.
Es tracta d’una antiga fàbrica de ràfia i corda que fins als anys setanta del segle passat va estar activa amb una trentena de treballadors a l’avinguda dels Pins de sa Torre. Ara, aquest edifici canviarà d’ús per convertir-se en un espai dedicat a la salut mental i als usuaris d’Estel de Llevant. “El projecte contempla diferents espais per a tres serveis concrets. El servei ocupacional s’ubicarà a la planta baixa i hi haurà un habitatge supervisat al primer pis. A més també comptarem amb un petit apartament per dues persones”, explica el gerent d’Estel de Llevant, Guillem Febrer. L’objectiu d’aquest darrer espai “és que hi puguin fer estades temporals determinades persones que puguin tenir un problema urgent d’habitatge i també perquè les famílies dels usuaris puguin tenir un temps de respir”, concreta Febrer.
Inversió amb fons del Govern
La compra de l’immoble ha costat 515.000 euros, i la reforma està pressupostada en més d’un milió i mig. És una inversió que assumirà íntegrament la Conselleria d’Afers Socials. L’antiga fàbrica compta amb prop de 500 metres quadrats útils, als quals s’hi ha de sumar un pati interior de cent metres. Segons el gerent d’Estel de Llevant han de servir per atendre millor, cada vegada més usuaris. “Actualment, des d’Estel de Llevant atenem uns 280 usuaris i superam el milenar si hi comptam les seves famílies. Aquest edifici ens permetrà atendre millor les persones i també ampliar places perquè hi haurà sis nous llocs en habitatges supervisats”, detalla Guillem Febrer.
El projecte ja compta amb llicència d’obres municipal i està previst que la reforma comenci a mitjan mes de setembre. Es tracta d’una intervenció que segons Guillem Febrer, té molt en compte el respecte a l’edifici i al passat industrial de la capital del Llevant. “El projecte arquitectònic respecta absolutament la identitat de l’edifici, tot i que l’immoble no està catalogat ni compta amb protecció patrimonial, una de les parts més engrescadores del projecte és l’impuls a la recuperació del passat industrial de Manacor. L’antiga fàbrica, evidentment, tendrà un canvi d’ús. Ja no serà un fàbrica de ràfia, però volem que sigui una fàbrica de salut mental”. Si es compleixen els terminis previstos, l’edifici reformat es podria inaugurar durant la primavera del 2025.