Skip to content

NOTÍCIA

Gabriel Barceló Bover, reconeixement a una vida plena de feina i de compromís

Gabriel Barceló Bover (Manacor, 1936) que va ser primer director de l’Escola de Mallorquí, serà reconegut per l’Obra Cultural Balear a la Nit de la Cultura amb el Premi Josep Maria Llompart amb aquest argumentari: “Dibuixant, ensenyant, escriptor, estudiós incansable i ferreny activista cultural, Gabriel Barceló ha estat professor de català a diverses localitats de Mallorca, fundador i director de l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor, i director del Servei d’Assessorament Lingüístic del seu ajuntament. Guionista d’audiovisuals sobre cultura popular d’arreu dels Països Catalans i autor d’una àmplia producció literària que inclou obres de teatre, narracions i poesia, també ha enllestit llibres d’aprenentatge de la llengua, de lingüística, de toponímia i de genealogia, i va tenir cura de l’edició en sis volums de l’Epistolari familiar de mossèn Alcover”. El premi Josep Maria Llompart s’atorga una persona que, a les Illes Balears, s’ha destacat per dedicar-se a la normalització de la llengua i la cultura catalanes, i a l’aprofundiment de la identitat nacional”.

“És un premi per a tot Manacor”
El reconegut, en declaracions a la nostra publicació, explicava que “s’han passat un poc amb mi, perquè ja estic molt retirat d’aquestes coses, i no tenc la importància que tenen aquests altres reconeguts. Jo som un
modest professoret de català que ha fet el que ha pogut”. Tanmateix, Barceló reconeixa que “és un honor enorme que hagin pensat en els manacorins i rebre el Premi Josep Maria Llompart, que du el nom de qui va ser mestre meu principalment en literatura”. Barceló aclaria que allò que es reconeix “no és la meva feina, sinó de tot un equip de gent, amb participació de funcionaris i de polítics. Tots hi han tengut part. Manacor ha estat un model de normalització lingüística bastant avançat, que mai ens pareixerà suficient. Pujàrem un escaló de la gent que va venir de la península, i el d’ara, amb la gent que ve de diferents països. Hi ha feina per molt de temps, i ens durà molta feina rescabalar aquests quatre anys passats”, deia en referència a la legislatura comandada a les Balears per José Ramón Bauzá.

Catalina Riera: “Estic encantada”
La delegada de Política Lingüística Catalina Riera deia que “Estic encantada. Manacor està de moda i les persones de Manacor apunten molt alt en tots els sentits. La feinada que ha fet per la nostra llengua i per la nostra cultura és reconeguda també més enllà del municipi i Gabriel Barceló és una persona molt mereixedora d’aquesta distinció i de moltes altres. Aquest ajuntament no li ha fet el cas que li pertoca. A part del reconeixement de l’Escola li hauríem de fer un reconeixement com a Ajuntament. És una persona molt discreta i tot i això, no deixa de ser un referent per a tots. Té una personalitat molt marcada i les coses molt clares.

“Una forma de donar a conèixer l’Escola” Emma Terés, actual directora de l’Escola de Mallorquí, afirmava que “com a persona de fora de Manacor, pens està molt bé que es conegui Gabriel Barceló al Teatre Principal. Perquè per ventura hi ha gent de fora que no sap que existeixi una institució com l’Escola de mallorquí. Com a directora don importància a la feina que ha fet Barceló i sobretot quan veus la feina que feia i en el moment que la feia, un fet que li dóna molt més mèrit encara”

PUBLICITAT

Back To Top
Search