Antònia Llodrà (AIPC) presidirà la Junta de Districte de Porto Cristo amb l’objectiu de dotar de pressupost propi i de més competències l’òrgan de govern del nucli costaner. Pel que…

“Hem fet un gran esforç per la nostra gent: en un moment de crisi com aquest, empresaris i personal ens hem unit”
Mateu Catalá (Vilafranca, 1963) és és professional del sector de l’automòbil i des de l’any 1990 treballa a Manacor. Des de fa un any és el president a Manacor de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (Pimem) Parlam amb ell sobre la tasca i les reclamacions de la Federació.
Què és la Pimem i com s’organitza?
Nosaltres tenim totes les petites i mitjanes empreses que vulguin formar-ne part i no excloem a ningú, tothom qui vulgui es pot associar. Ve a ser la patronal de totes les associacions d’empresaris, que estan adherides dins de Pimem però també funcionam com associació. El nostre objectiu és defensar els interessos de la petita i mitjana empresa, siguin o no siguin associats nostres. És a dir, abans que algú es faci soci, li demostram que som capaços de fer feina. El projecte va començar ja fa un temps i jo em vaig implicar fa un any, amb l’entrada de Jordi Mora com a president de la Federació a Mallorca. A Manacor intent convidar sempre empresaris de tota casta perquè tots els sectors estiguin representats i estam oberts a tothom. L’objectiu és poder fer feina conjunta.
Quins beneficis tenen les empreses associades?
Tenen informació de tot el que va passant a les Illes Balears i a l’Estat espanyol de primera mà. Per exemple, ara amb la Covid-19 vaig crear un grup de Whatsapp per fer difusió de tota la informació sobre els decrets que han anat sortint.
Amb quina freqüència us reuniu?
Fem reunions mensuals i setmanalment estam en contacte a través del grup de Whatsapp per poder donar resposta a les inquietuds dels empresaris i intentam donar solució a l’instant. Si no sabem la resposta, ho demanam a Palma, perquè moltes coses actualment són a nivell estatal o autonòmic.
Què inclou petita i mitjana empresa?
De 0 a 9 treballadors és microempresa, de 10 a 49 seria petita empresa i de 50 a 249 és una mitjana empresa. A Manacor diria que gairebé el 100% del teixit empresarial està format per petita i mitjana empresa.
Teniu dades sobre quantes empreses han hagut de fer ERTO o han hagut de tancar per mor de la crisi del coronavirus a Manacor?
No ho sabem encara el nombre exacte però sí que sabem que, desgraciadament són la majoria d’empreses. Moltes empreses, en un principi no complien els requisits per poder-se acollir als ERTO però finalment, amb els canvis de normativa ens hi hem acollit gairebé totes. En el meu cas, per exemple, la meva empresa inicialment no hi entrava i finalment ens hi hem acollit. Ara hem tornat a treballar i per no haver d’acomiadar a ningú hem reduït la jornada a 6 hores, En aquest moment valoram més que mai les famílies.
Passades unes setmanes, com valores tota la situació?
Jo som molt dràstic. Crec que moltes empreses quedaran pel camí, de fet moltes ja ho estan fent perquè no poden fer front a totes les despeses. Les ajudes no han arribat: molts empresaris que s’ho han pogut permetre han seguit pagant el sou de tots els treballadors perquè molt poques persones havien cobrat els doblers de l’ERTO. És a dir, que hem anticipat els sous perquè els doblers de les ajudes no els havien arribat. A més, també hi ha una gran part ‘empresaris que han renunciat al sou per poder cobrir les despeses de l’empresa. Crec que és una cosa que s’ha de valorar i s’ha de dir, per jo és una mostra d’humanitat. Hem fet un gran esforç per la nostra gent: en un moment de crisi com aquest, empresaris i personal ens hem unit.
Creus que aquesta crisi serà pitjor que la del 2008?
Aquesta crisi serà més complicada, més llarga i més greu: el fet d’haver aturat el 100% de l’activitat d’una empresa té un impacte brutal. El mal que ha fet és incalculable i crec que no s’ha estudiat bé. Tenc clar que hem de protegir els empleats i els clients i també ens hem de protegir a nosaltres mateixos però també pens que l’economia es podria haver reactivat abans i que hi ha sistemes que haurien funcionat millor sense la necessitat d’aturar-ho tot.
Heu notat un augment del negoci durant aquestes primeres setmanes de desconfinament? Heu recuperat el ritme normal?
Fa quinze dies la feina va començar a partir perquè la gent ja podia començar a sortir i ha començat a consumir. En el meu cas, per exemple, durant el confinament només hem atès urgències però els tallers hem notat el canvi quan la ITV ha començat a fer feina. El ritme de feina habitual però, encara no s’ha recuperat. Per exemple, en cotxes de segona mà estam a un 10% de l’activitat habitual. En canvi, en cotxes de lloguer sí que hem recuperat bastant la feina perquè la resta d’empreses de lloguer són només turístiques i encara estan tancades. Això ens ha fet augmentar el negoci.
Recuperar el turisme és el més essencial? Com s’equilibra una arribada massiva de persones amb el risc d’un augment dels contagis?
Els turistes han de venir perquè tots depenem d’això de manera directa o indirecta: tenim feina per mor del turisme. Jo crec que no hem de tenir por i seguir els consells sanitaris. Hem de protegir els treballadors i també la seguretat dels clients i anar fent neteges i desinfeccions dels llocs de feina constantment.
Com valorau els ajuts que posa en marxa l’Ajuntament?
Els empresaris estan esperant aquests ajuts perquè els necessiten. Hi ha molts doblers, que es gestionaran directament a l’Ajuntament i és ben necessari que es posin en marxa. De l’únic que ens queixam és que l’administració és massa lenta. També pens que és positiu per tal d’anivellar la creació de feina pública i privada: hi ha massa diferència, no anam a la mateixa velocitat.
A més d’aquests ajuts, quines són les vostres reclamacions?
En primer lloc hi ha la necessitat d’augmentar les places d’aparcament al polígon, tant per la gent que hi treballa com pels clients. El segon tema és la qüestió de les aigües pluvials perquè el polígon s’inunda quan plou 20 litres per metre quadrat. De moment el projecte està en marxa però encara no s’ha aprovat per deficiències detectades pel Consell Insular. A més, una altra qüestió és l’abandonament de cotxes arreu dels diferents nuclis del municipi i fa un any que fem denúncies. Es tracta de cotxes que ocupen la via pública, que són un residu i que podrien ser un espai per aparcar.
També reclamau la figura d’una persona que faci de pont entre empresaris i administració, no?
Sí, aquesta va ser una de les primeres peticions que vaig fer a l’Ajuntament. Demanam que hi hagi una persona intermediària per atendre tots els empresaris i empresàries de Manacor, que faci la burocràcia més senzilla i no hàgim de perdre tant de temps. Hem de tenir clar que l’administració fa feina per la ciutadania i fa falta que sigui més pràctica i útil per les empreses, que ens puguin explicar, de manera clara, quins tràmits hem de fer, com els hem de fer i on ens hem de dirigir.