José Antonio Montoya (Múrcia, 1958) és fisioterapeuta. Va arribar fa 34 anys a Manacor i passa gran part de l’any a s’Illot. Ha liderat la iniciativa de netejar la platja després de la torrentada.
Com va néixer aquesta iniciativa?
Jo vaig a córrer molt per s’Illot. Cada any, dia 1 de genrer tenc el costum de banyar-me. Aquell dia, després de la torrentada, em va ser impossible ficar-me dins l’aigua, perquè hi havia moltes pedres grosses que m’ho impedien
I després?
Pel març vengué un vaixell i hi va posar arena de dins la mar mateix. Però vengué un temporal per Setmana Santa i ho tornà espenyar. Jo pel maig era a Israel a veure la meva filla, que viu allà, i la meva dona em va enviar una foto de la platja, dient-me que no es podia banyar. Ho vaig deixar així. Era a Israel, el maig perquè tenc una filla que viu allà. Pel març va venir un vaixell i hi va posar arena. de la mar i arreglar la platja. Dia 8 de juny vaig posar a les xarxes socials la idea de fer la platja neta i dia 9 ja començàvem amb un grup de devers quinze persones.
Amb quins recursos?
Amb les nostres mans. Llevàrem les pedres. Costes ens donava permís per actuar en els primers cinc metres de costa. Actuàrem sobretot a llocs com davant el Colombo o davant la bocana del torrent.
I quan hi heu anat?
Jo hi he anat cada cap de setmana. I gairebé sempre hi ha vengut gent, qualque vegada és ver que he estat tot sol. També hi ha participat un equip de bussejadors.
Heu acabat?
La platja és neta. L’única zona que s’ha de treballar és la part del torrent. Hem donat la feina per acabada, per part nostra.
Estàs content de la implicació de les institucions?
De Costes no n’estic content. De l’Ajuntament sí, encara que quan començàrem era el moment de la transició i encara no s’havia format govern. Tot d’una que hi va haver govern s’hi han implicat totalment, fins i tot va venir el batle Miquel Oliver a ajudar, i també Sebastià Llodrà, Artur Aguiló, Núria Hinojosa, Carles Grimalt.
Per què dius que no estàs content de la demarcació de Costes?
No ha actuat en cap moment. Un grup de bussejadors professionals de la fotografia volgueren fer net, sense cobrar, i els denegaren el permís. L’excusa, la seguretati que hi havia objectes de valor a l’aigua. No ens han ajudat en res.
Què calcules que heu extret?
Prop de 30.000 quilos.
Què en feis, d’aquestes restes?
Se’n fa càrrec l’Ajuntament. Hi havia sobretot moltes pedres, també traguérem un tub molt gros i un parell d’arbres.
“La feina del voluntariat ha estat brutal”
Sebastià Llodrà, delegat de Medi Ambient a l’Ajuntament. Llodrà afirma que “després de la torrentada, Costes, Govern i Ajuntament haurien d’haver fet la platja neta, però aquesta feina no s’havia fet”. Llodrà destaca que “la feina del voluntariat ha estat brutal i són els que han estirat el carro”. L’Ajuntament ha aportat a la iniciativa un equip de bussejadors “que hi feren feina tres dies” i una retroexcavadora per treure “dos arbres i un fanal”. L’objectiu és “acabar d’arreglar-ho per a la primavera de 2020, segurament no bastaran 10.000 euros”.