skip to Main Content

“Iràs i no tornaràs és un joc d’aventura basat en l’univers de les rondalles. Volem fer-lo accessible a tots els joves”

El tàndem que formen Marc Cantallops i Llucia Serra desenvolupa un joc de taula amb elements de rol, estratègia i aventura basat en l’univers i de les rondalles. Parlam amb ells d’aquest projecte.

Per què heu triat les rondalles com escenari per un nou joc de rol i estratègia?
Marc:  Un dels avantatges de fer feina amb les rondalles és que ja ens ofereixen un univers de ficció coherent i molt divers. És una base sòlida per començar a bastir un joc i també una part molt important de la nostra cultura. Parlen de qui som i de qui hem estat. Iràs i no tornaràs és un joc divertit i que ens identifica.
Llucia: A Manacor les rondalles hi són molt presents. Les escoles hi fan feina i són prou conegudes, però no passa el mateix més enllà de les fronteres manacorines. El que volem és reactivar l’interès dels joves.

Com s’hi jugarà a aquest joc? A qui va dirigit i com ens l’hem d’imaginar?  
Marc:  És un joc amb una dinàmica semblant a la de jocs de taula com puguin ser Catan, Dragones y mazmorras o La fallera calavera. Té elements de rol, d’estratègia i d’aventura. I aprofitam un element de la cultura popular que és molt estimat per bastir tot l’univers del joc. Iràs i no tornaràs està en desenvolupament i de moment s’ho passen molt bé els joves a partir dels 14 anys i també els adults. Tot i que estam pensant en una versió adaptada a joves i infants més petits.
Llucia: Cada jugador es converteix en un personatge de les rondalles. Hi tenim en Pere Catorze, en Bernadet, n’Espardenyeta, el Jai de sa Barraqueta, la Filla del Sol i de la Lluna i na Dent d’Or. El dimoni també hi surt, és el dolent i el que posa els entrebancs als jugadors.

I ja s’hi pot jugar?
Marc: El joc es pot provar, convidam tothom que hi vulgui jugar a cercar Iràs i no tornaràs a les xarxes socials per contactar amb nosaltres. Poden venir amb amics i jugarem una partida. El funcionament és fàcil i engrescador, es plantegen diferents situacions que t’obliguen a col·laborar amb els altres jugadors.
Llucia: Cada jugador té una virtut depenent del seu personatge: el seny, l’enginy o el coratge. I es necessiten totes aquestes habilitats per resoldre proves i també ens acosten als valors que contenen les rondalles. En aquest sentit, hem d’agrair el suport i l’assessorament de Magdalena Gelabert.

Quin és l’aspecte d’aquests personatges d’Iràs i no tornaràs? I quan hi podrem jugar?
Llucia: Les il·lustracions dels personatges els ha fet n’Aina Llobera i en aquest aspecte ens ha donat suport la Institució Alcover. Però el joc és un projecte que evoluciona independentment de la institució. La intenció compartida era poder renovar els dibuixos i l’imaginari que tots tenim dins el cap. I els personatges es poden veure pintats al carrer del Pou Fondo i també a les nostres xarxes.
Marc: El que volem és poder fer arribar aquest joc arreu. Per això el desenvolupament l’assumim nosaltres. Feim comptes obrir una campanya de micromecenatge perquè tothom pugui impulsar aquest projecte. Encara queden moltes coses per fer, però intentarem que ‘Iràs i no tornaràs’ estigui enllestit durant el 2023.

Back To Top
Search