Parlam amb el regidor de Medi Ambient i nou president de l’empresa de serveis municipals SAM, dels canvis en la recollida de fems i dels nous projectes que l’Ajuntament posarà…

“Ja s’ha consensuat la solució per resoldre el Pla General”
La delegada d’Urbanisme confia que el mes de setembre es pugui aprovar de manera definitiva. Hi ha un grup de ciutadans que hi són contraris perquè “no compta amb la participació ciutadana i només afavoreix els rics”.
La regidora d’Urbanisme, Núria Hinojosa, estava convençuda que el nou Pla General d’Ordenació Urbanística seria una realitat dia 30 de juliol. Però la Ponència de la Comissió Insular d’Ordenació Urbanística del Consell de Mallorca va tornar a desfer les esperances. Cal recordar que el maig passat, els tècnics varen detectar 243 deficiències al Pla General i varen posposar la seva aprovació definitiva. Ara, la “gerra d’aigua freda” no ha estat tan freda i han assenyalat set deficiències.
Hinojosa, però, assegura que es poden classificar en tres. “N’hi ha cinc que són de caràcter econòmic, fan referència a dades equivocades”. Explica que per arreglar-ho, només “s’ha de comprovar que quadrin les xifres”. Les altres dues deficiències es refereixen a una millora de la mobilitat de trànsit rodat de Manacor i a la justificació de la viabilitat econòmica a la unitat d’actuació de s’Estany den Mas. “Són qüestions purament tècniques” i “ja s’ha consensuat la solució per resoldre el Pla General”. Per això, de cara al setembre, preparen “un Ple per aprovar la documentació i tornar-la a enviar al Consell perquè ho elevi a la ponència”. Així, la delegada d’Urbanisme afirma que s’han marcat la fita de poder-lo aprovar de manera definitiva al setembre, ja que “són deficiències senzilles de resoldre”. Ara bé, és una tasca que no depèn íntegrament d’ella.
De 243 a set deficiències…
“Un èxit hauria estat aprovar-ho dia 30 de juliol, que pensàvem que li tendríem”, “va ser una sorpresa quedar-nos a les portes amb aquestes deficiències”, lamenta Núria Hinojosa. I assegura que no els hi ha estat una feina fàcil, ja que als plans generals ara s’ha “d’incorporar un informe de sostenibilitat econòmica” i Manacor és el primer municipi que l’ha hagut de redactar. Per tant, no tenien cap referent ni exemple a seguir ni cap precedent
Així ho veurà Manacor
Una vegada aconsegueixin aprovar el Pla General de manera definitiva, l’Ajuntament podrà iniciar la gestió urbanística. A grans trets, els ciutadans de Manacor ho veuran reflectit en tres grans projectes. Un serà “aconseguir el solar educatiu a Porto Cristo per fer-hi una escola nova, el qual es posarà a disposició de la Conselleria d’Educació”. El segon, cedir a la Conselleria de Salut “previ a inscripció registral el solar per construir el PAC de Manacor, que serà de 24 hores”. I un altre, explica, serà l’adquisició dels terrenys per poder ampliar l’estació depuradora d’aigües residuals. Això, entre altres intervencions urbanístiques.
No tot són alabances
El grup de ciutadans crítics amb aquest Pla General no hi estan d’acord, en part, “perquè els únics afavorits són els rics”, afirma Sebastia Gaià, un dels membres d’aquest grup. Recorden que “es va aprovar amb l’altra legislatura i és un Pla de dretes”. Així, critiquen que no s’hagi comptat amb la participació ciutadana i que s’hagi “fet exclusivament dins els despatxos d’urbanisme”. Per tant, “no hi ha una idea de poble, senzillament construirem a foravila i descuidarem la part construïda”. Això, segons el grup crític, el converteix en un pla contrari a l’emergència climàtica.”Els polítics que governen el volen aprovar fort i no em moguis, no tenen cap intenció que sigui més social”assegura Gaià.