Skip to content

NOTÍCIA

PUBLICITAT

Jaume Vich: “Abans internet eren els vells”

Jaume Vich és pagès i parla amb la convicció dels qui se senten segur de la feina que fan: “S’hauria de fer una passa enrere. Abans deixàvem descansar la terra i afavoríem la rotació de productes a la terra. Cada vegada que sembres una cosa diferent aportes nous nutrients a la terra. Es feien formiguers… Es respectava molt la terra”. Totes aquestes paraules les deia Vich en la seva participació en els Dilluns de l’Obra aquesta setmana a seu de la delegació manacorina de l’OCB.
Vich està per l’agricultura ecològica, “que abans era la tradicional, que respectava la terra, la planta, sembrar la planta quan toca i tractar-la com toca”. El pagès es lamentà que “avui tothom pot ser pagès. A internet trobes tutorials que et diuen què has de fer en cada cas, i jo sempre dic que abans els vells eren l’internet. Et passaven la seva informació i els seus sabers. A cada poble hi ha una agricultura diferent”.
Per viche “abans, l’agricultura era més rica que ara. Avui l’agricultura és morta, els al·lots joves s’enlluernen amb les subvencions. I hauríem de cerca la forma de motivar que la gent torni al camp per fer productes de qualitat. Feim quantitat però no feim qualitat”.
En aquest sentit, es lamentà que amb els avanços tècnics “avui es pot fer de tot: a un roquissar de Llucmajor han capolat tota la roca i ara li han d’aportar tot per fer vinya. Això és anar contra natura”. I segurament per això “de cada vegada s’han d’emprar més productes químics. Sense productes químics abans també hi havia agricultura, molt rica, i molt avantatjosa per a nosaltres. Avui l’agricultura és morta, amb ermassos al voltant de cada poble. Finques abandonades. Les polítiques que s’han fet fins ara han estat errades, siguin del color polític que siguin, i han acabat d’enfonsar el sector”. Vich denuncià que “van a treure els doblers en comptes de mostrar interès per l’agricultura. Amb la política de subvencions, el que han fet ha estat untar”.
Demanat pels assistents, opinà també sobre el boom de l’olivera al Pla:“L’olivera que se sembra dins el Pla ha de ser forastera, la mallorquina no hi va bé. I jo no som partidari de dur varietats de fora”.
Pel pagès, “cada poble de Mallorca és un petit món de llocs diferents per poder sembrar de tot. És una gran errada dedicar tots els terrenys a un sol cultiu”.
Vich es mostrà escèptic sobre la possibilitat que a Mallorca hi acabi havent una sola DO per al vi: “L’estructura de la terra és molt important. a Felanitx hi ha un call vermell molt més pur, mentre a altres bandes està molt mesclat amb grava. Al canal d’Alcúdia a Palma, per exemple, el fred és molt important i això confereix un nou element a les vinyes i al seu producte”.
Però per Vich, una de les claus que ho explicraien tot plegat és que “els mallorquins no es consideren poble, no estimen allò que és seu”.

PUBLICITAT

Back To Top
Search