Skip to content

NOTÍCIA

Jesús Ortiz: “L’skatepark de Manacor no té les condicions per practicar cap dels esports que es practiquen en aquests espais”

Jesús Ortiz Rojas (Manacor, 1994) és estudiant d’un cicle formatiu en auxiliar administratiu. Des dels catorze anys ha practicat skate, i des del 17, rollers. Per a ell, l’esport urbà sobre rodes expressa llibertat i, diu, “així com hi ha gent que va al gimnàs, nosaltres anam amb els amics a riure i a alliberar-nos”. Amb ell parlam de la reivindicació d’un nou skatepark per part dels skaters manacorins.

– Reclamau un nou parc d’skate a Manacor. Per què? No n’hi hauria prou reformant el que ja hi ha?
-La veritat es qué no. El que tenim ara a Manacor és un skatepark limitat, les rampes són molt baixes i estan molt a prop una de l’altra, i a part, estan fetes de fusta, i ha arribat al punt que s’ha deteriorat massa com per seguir patinant lliurement, a part dels perns que surten i ens frenen en sec. No són les condicions per a practicar cap dels esports que se solen practicar dins aquests espais, i menys encara a un nivell més alt que bàsic.

– Quanta de gent en podria treure profit? Sou molts els skaters a Manacor? Hi podria venir gent d’altres pobles? O en els nuclis pròxims ja tenen aquesta necessitat coberta?
-No en puc dir una xifra exacta, però puc assegurar que gent que practiqui esport d’aquest tipus de Manacor que hi vagi més d’un pic a la setmana, fins i tot més de dos o tres, rondarien els 20. No tots sempre poden, a part que els nins petits, gaudeixen d’aquestes rampes, encara que en part ens molestin per la possibilitat de tenir un accident ja que es posen enmig, de vegades. La gent d’altres pobles vendría ja que (per exemple Cala Rajada i Inca) tenen skateparks però són diferents i sempre va be provar trucs diferents en altres condicions a part de fer noves amistats. Molta gent del Porto Cristo també ve al de Manacor ara, malgrat tengui les condicions que té. Definitivament, altra gent accediria al nou skatepark, encara que fos per amistat i diversitat de rampes.

– Una vegada construït aquest nou parc, quines necessitats de manteniment tendria?
– La resposta depén del material del que estigui fet. Si es fa de fusta el manteniment serà necessari i probablement hauria de ser bastant comú, les rampes están fetes amb plaques i es trenquen, això per no xerrar dels perns que surten. Si es fes de ciment el manteniment deixa de ser tant, però probablement el cost de fer-lo es dispari, no sé de quines xifres estaríem parlant, però més car sortiria quasi segur. La part positiva seria que fins que no es trencàs o es llevàs el ciment o alguna capa que no ens deixàs fer els trucs, no haurien de preocupar-se de res, o això almenys és el que se sol fer, almenys pel que jo he vist. Pràcticament parlaríem d’un cost superior a canvi de menys manteniment, i el material patina menys. Els usuaris estaríem més contents.

– Quin perfil teniu els practicants d’skate (edat, sexe, estudis, feina, atur…)?
– La gran majoria és gent que estudia, ronda dels 12 als 16 anys, però alguns ja tenim feina o estudiam estudis superiors o cercam feina. Tots els usuaris per el moment som homes, i de 10, 8 o 9 són estudiants de catorze o quinze anys.

– Hi ha diferents modalitats d’usuaris d’aquest tipus de parc? Ens les podríeu anomenar i explicar breument?
– Sí, hi ha básicament quatre tipus o modalitats. L’scooter: són la gran majoria dels usuaris i és el patinet a dues rodes i volant, és una modalitat més nova, i a Manacor hi ha un parell d’al.lots d’aquesta modalitat patrocinats per marques, i competeixen en nom seu. Els rollers són uns patins en línia adaptats per a fer trucs i ara mateix som quatre o cinc, jo un d’ells, que ho practicam. L’skate és la taula amb quatre rodes de tota la vida, i curiosament cada pic n’hi ha menys, però n’hi ha alguns que vénen putnualment a l’skatepark. Desconec el motiu que fa que vénguin menys o si són de Manacor o de fora els qui practiquen aquesta modalitat. Finalment, hi ha la BMX: són bicicletes adaptades per a fer trucs, la llàstima és que encara que hi hagi dues o tres persones que fan aquest esport no en vénen més, i aquests mateixos a penes vénen perquè les instal·lacions no estan fetes per aquesta modalitat. A part de ser molt baix el material és fusta i tenen fàcil trencar-lo.

– Heu fet una recollida de signatures? Quantes n’heu aconseguides?
– No tenc la informació actualitzada de les signatures, però crec recordar que el darrer pic que ho vaig mirar, fa més de dues setmanes, rondava les 300 firmes, probablement siguin més, però no pareixia que servís de massa, fins ara que pareix que si ens han escoltat.

– Quina resposta heu obtingut per part de l’Ajuntament?
– L’Ajuntament s’ha torbat un temps a contestar, però al final pareix que ens han escoltat, i s’està estudiant l’opció d’un projecte per a un nou skatepark, òbviament aquesta opció ens encanta i esperam que es pugui fer. Esperam que les notícies arribin tan aviat com sigui possible, però de moment no sabem gaire cosa més…

PUBLICITAT

Back To Top
Search