“Es tracta d’un grup de dones que avui en dia són les que ho passen més malament, perquè la crisi les ha atacades fort. Els hotels les han tretes del conveni col·lectiu i han externalitzat i subcontractat els serveis, fet que precaritza les seves condicions de feina”. Qui parla és Antònia Matamalas, presidenta del Col·lectiu de Dones de Llevant, en el moment d’anunciar les activitats corresponents al mes de la dona que organitza la seva associació. “Elles s’han organitzat”, diu, i afegeix que “a Palma han anat al Parlament, a Barcelona també és molt fort el moviment, i també a Madrid o Andalusia. Són dones molt invisibles als hotels, on fan molta de feina, amb jornades de feina molt llargues, i més habitacions en més poc temps”.
L’homenatge a les Kellys, però, serà només una part de tot el gruix d’activitats que ha preparat la dinàmica associació. Dia 2 de març Antoni Tugores, a la Institució Pública Antoni Maria Alcover, presentarà el llibre Moriren dues vegades, en què aprofundeix en la investigació de les cinc infermeres que moriren afusellades a Manacor l’estiu del 1936. Matamalas recorda que la seva associació ja va lluitar en el seu moment perquè “es pogués col·locar la placa al cementeri en la seva memòria”. Matamalas destaca també que a la presentació hi acudiran la presidenta de Woman Link WorldWide i la filla del nebot Carles Buxadé.
El dia 5 se celebrarà el dia internacional de la dona a la plaça de les Perleres. Enguany, el manifest anirà a càrrec de Francesca Salvà, professora de Dret Laboral a la Universitat de les Illes Balears.
El dia 8, el col·legi Jaume Vidal farà una activitat vinculada a un projecte en el qual els seus alumnes han fet feina per esbrinar la presència femenina en els noms de carrers de Manacor, que és molt escassa.
Dia 10 hi haurà un contacontes a partir de contes per la igualtat, a càrrec de la companyia Centimets Teatre.
Un homenatge a la professora de música Margot Fuster tendrà lloc dia 12.
El dia abans, a les 18 h, s’inaugurarà l’exposició “Genèric intencionat”, a partir d’obres de l’escultora i ceramista Elisenda Pipió. La mostra, que s’inspira en el foment del llenguatge inclusiu, romandrà oberta fins el dia 31.
El dia 16, hi haurà una taula rodona sobre el dia a dia de les Kellys, amb la participació de tres cambreres de pisos, el metge Joan López Ferrer; la inspectora d’hosstaleria Catalina Barceló; i el president de la cadena hotelera AC, Antonio Catalán.