Skip to content

NOTÍCIA

La comunitat educativa topa amb la nova rutina escolar

Parlam amb responsables dels centres educatius de Manacor sobre com ha estat aquest inici de curs i de com s’adapten els alumnes i professors a la nova normalitat. Respecte a les dades de casos entre els docents de Manacor, hi ha hagut 4 positius i 15 en quarantena per contacte estret amb un positiu.

La comunitat educativa està vivint una progressiva adaptació a l’escenari B que va plantejar la Conselleria a finals d’agost. Hem de tenir en compte però, que la diferent realitat dels centres educatius, el poc temps de preparació i la reformulació de la feina feta mesos abans ha obligat els professionals a forçar l’enginy per tal d’ajustar-se a les noves instruccions, mesures sanitàries i nous protocols aprovats a darrera hora. Un esforç amb matisos segons el tipus de centre i la metodologia utilitzada, per exemple, l’Institut Mossèn Alcover o el CEIP Talaiot tindran dificultats i necessitats específiques que s’hauran de resoldre de maneres diferents.

De fet, aquest gir ha suposat una gran complicació pels centres, “és un inici de curs atípic perquè durant el mes de juliol no s’ha pogut planificar. El fet que hi hagi hagut instruccions i protocols canviants ha suposat que molts aspectes no s’hagin pogut estructurar fins dos dies abans de començar els alumnes”, així ho expressa Joan Femenies Vives, director del Col·legi Sant Francesc d’Assís, una opinió seguida per molts de centres. De la mateixa manera, Toni Gomila, director del Col·legi Sant Vicenç de Paül, explica que “des de les noves instruccions publicades a l’agost ens vam trobar que vàrem haver de refer horaris, grups i espais, això va ser caòtic”.

Segons els 13 centres consultats, 5 han tengut professionals confinats entre la seva plantilla des que va començar el curs el 10 de setembre. En total, hi ha hagut 4 docents que han donat positiu i 15 han estat confinats per contacte estret amb un positiu. Els centres afectats han estat el de l’IES Manacor, amb una professora confinada per estar en contacte amb una persona amb Covid-19, el CEIP Ses Comes de Portocristo que ha tingut fins a cinc professors confinats i només un contagiat amb el SARS-Co V-2, el CEIP Sa Graduada amb una professora que va donar positiu i que es reincorporarà la setmana que ve, l’IES Portocristo, amb dos positius i vuit docents en quarantena per contacte estret i, finalment, el CEIP Sa Torre amb una professora confinada per contacte amb un positiu. No hem pogut disposar del testimonis dels centres de la Salle, CEIP Talaiot, Simó Ballester i CP Es Canyar i el col·legi Puresa de Maria no ha volgut fer declaracions per “instruccions de la Conselleria d’Educació de no donar informació”, segons han afirmat.

Pel que fa als alumnes i segons les darreres dades oficials, hi ha un total de 80 alumnes que han donat positiu en SARS-Co V-2 a les Illes Balears. Segons el portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses del Govern, Javier Arranz, del dilluns 14 al dimarts 15 de setembre hi ha hagut 38 nous casos, la majoria a Mallorca -35- i la resta a Eivissa. Menorca només ha tingut un cas. Per altra banda, Javier Arranz va explicar en roda de premsa (15 de setembre) que s’han realitzat setze cribatges a col·legis de les Illes Balears i a un total de 245 nins i nines. Per ara els resultats de sis dels cribatges han donat negatiu. A més, la consellera de Presidència i portaveu de l’Executiu, Pilar Costa, anunciava el dilluns que hi havia un total de 5 grups aïllats a les Illes Balears, quatre a Mallorca i un a Menorca.

Tot i les diverses veus que demanaven l’ajornament de l’inici del curs, professors, alumnes i famílies han començat la nova rutina escolar. En general, la tornada a l’escola als diferents centres educatius de Manacor ha passat sense incidències i, en certs casos, ha estat positiva però, alhora, amb molta preocupació per l’acompanyament dels més petits. Per això, ens hem demanat: quina ha estat la reacció dels alumnes?

Tal com ens expliquen alguns dels centres, hi havia molta il·lusió per retrobar els amics i de reviure l’ambient escolar. Com explica Antoni Pla del CEIP Mitjà de Mar, els alumnes “tenien ganes de veure els companys i aquesta novetat és positiva per ells després de tant de temps”. Per altra banda, els més petits noten que la situació és diferent i volen reviure la rutina de l’any passat: “ens demanen fer els ambients, grups petits dins la classe o canviar d’espai”, així ho explica la directora del CEIP Sa Graduada.

Malauradament les mesures sanitàries afecten més negativament als cicles d’educació infantil i primària. L’acompanyament, que necessita ser proper i càlid i que esdevé crucial pel desenvolupament dels infants, és molt complicat amb el distanciament i les mascaretes, un procés que “no es pot fer amb aquestes condicions”, segons explica la directora del CEIP Sa Torre, Esperança Nicolau. Concretament, l’escola, ara situada a l’IES Manacor, té una situació molt complicada per la falta d’espai propi. La directora, que es mostra agraïda per la bona acollida amb l’institut, mostra molta preocupació perquè no han pogut reduir les ràtios, les substitucions no són fluides i el contacte dels docents amb els nins i nines no és adequat pel que necessiten en aquestes etapes tan importants pel seu creixement. De fet, tenint en compte això, considera que la situació és “un atemptat contra els drets de la infància”, per les greus repercussions de les mesures sobre els infants.

Tot i això, també cal recordar que estam al començament i la situació suposa una nova experiència per a professors, alumnes, famílies i equips directius. La rutina d’aquesta normalitat només ha començat però és evident que existeix una gran dificultat en aplicar les mesures, hi ha poca fluïdesa per dur a terme els protocols i les substitucions del professorat són complicades. La situació esdevé un repte per tota la comunitat educativa i no sabem si el temps permetrà alleugerir-la però malauradament, pareix que el temps corre en contra dels més petits.

PUBLICITAT

Back To Top
Search