“Representam més del cinquanta per cent dels votants de Manacor”. Aquest va ser un dels arguments emprats per Cati Riera en la roda de premsa d’explicació de la moció de censura, la primera de la història democràtica de Manacor, que presenten conjuntament el PI, el PP i AIPC i que proclamarà Pedro Rosselló com a batle en el ple extraordinari de dia 4 de novembre. Segons l’acord signat pels tres partits, Rosselló serà batle fins a l’octubre de 2017, quan prendrà possessió del càrrec per al que quedi de mandat Cati Riera.
Rosselló explicà a la roda de premsa que l’equip de govern “ha aplicat polítiques sectàries destinades a fer contents els seus i sense tenir en compte la resta de manacorins”. Tant Rosselló com Riera i Gomila han denunciat repetides vegades la manca de consens i de diàleg en les decisions que han anat prenent els membres de l’equip de govern. El dia abans de la roda de premsa, dimecres,
Joan Gomila declarava en aquest mitjà que “nosaltres no tenim ideologia, i entram disposats a governar amb un programa de gestió, no entram en temes de català sí o català no, o TIL sí o TIL no, ni fronts patriòtics (en referència a un tuit de Marcel Pich) ni aquestes beneitures”. Gomila acabà dient que “nosaltres podíem estar amb uns o amb els altres, però aquí hi ha una gent que s’ha dedicat a emprenyar”.
Tot i que no ha transcendit a la roda de premsa, Pedro Rosselló i Cati Riera s’intercanviarien els papers de batle i delegat d’urbanisme, a més de la primera tinença de batlia. La segona, de forma permanent durant el que queda de mandat, seria per a Joan Gomila, que també serà delegat de Porto Cristo. El repartiment de la resta d’àrees es farà públic durant la setmana que ve, quan s’hauran tancat els darrers serrells que encara queden per segellar de forma definitiva la negociació. Els dotze regidors dels tres partits han signat la presentació de la moció, tot i que s’havia especulat que alguns dels regidors del Partit Popular no la veurien amb bons ulls.
Expectació
La roda de premsa ha generat expectació mediàtica no sols entre els mitjans locals sinó també entre els insulars, que han desplaçat unitats mòbils fins a l’Ajuntament de Manacor. Els representants dels tres partits encara a l’oposició han comparegut amb cares serioses i han apel·lat a la responsabilitat per justificar i explicar la presentació de la primera moció de censura de la història manacorina. A banda de l’expectació mediàtica, a la roda de premsa també hi han acudit ciutadans preocupats per la convulsió política que viu Manacor aquests dies. Joan Llodrà, al costat de Marcel Pich, presenciaven l’escena des del fons de la sala, que abandonava també, fregant-se una llàgrima, Núria Hinojosa.
La reacció
Per part de l’equip de govern, i en declaracions de l’encara batle Miquel Oliver, s’atribuïa a la immediatesa de l’auditoria a l’anterior gestió la celeritat en la presentació de la moció de censura. De fet, aquesta qüestió i també la del Pla General sembla que serien les que haurien condicionat aquesta decisió. L’equip de govern, mentrestant, convocava per a demà divendres una roda de premsa a les cinc de l’horabaixa. I un quart d’hora abans, a les 16.45, davant la sala circulava també pels whatsapps progressistes del poble una convocatòria de concentració en suport de l’equip de govern.