Skip to content

NOTÍCIA

La Fundació Deixalles inaugura un Espai d’Autoreparació

La inauguració ha constat de tallers d’autoreparació tèxtil, de bicicletes i d’electrodomèstics, d’una visita guiada per les instal·lacions i d’un refrigeri amb actuació musical inclosa.

El matí de dimecres ha estat festiu per a la seu manacorina de la Fundació Deixalles, que ha obert les portes de pinte en ample per a inaugurar el taller d’autoreparació. La idea és simple i, en aquests temps de consum massiu i obsolescència programada, com a revolucionari: en un espai habilitat a la planta de dalt de l’edifici, hom hi trobarà els estris necessaris per a autoreparar roba, bicicletes o electrodomèstics.
Han acudit a l’acte Miquel Oliver, batle de Manacor; el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà; i Diego Viu, director general d’Economia Circular, Transició Ecològica i Canvi Climàtic. I han presentat les instal·lacions a les autoritats i al públic general la directora de Deixalles, Xesca Martí, i la responsable dels tallers, Alícia Marquès.
La directora ha volgut remarcar que es tracta del primer taller d’autoreparació de Mallorca i que, en un principi, no estarà obert permanentment, sinó que s’hi aniran organitzant tallers en funció de la demanda. Marquès, tècnica responsable dels tallers, ha recordat que “de fet, ja hi ha hagut alguns tallers per provar com funcionaven durant el desembre i el gener, i ara que ho hem presentat al públic, esperam que la participació s’animi”.
A més d’aquests tallers d’autoreparació, Deixalles compta amb un taller de restauració i disseny de mobles antics. Aquests mobles, i d’altres materials reutilitzats que s’empren als tallers de l’entitat, sovint provenen del sector hoteler, fet que els dona una segona vida.
Xesca Martí ha aprofitat l’ocasió per a fer una mica d’història de la seu manacorina de Deixalles, tot destacant que el centre s’inaugurà el desembre del 2019, just abans de la pandèmia, així que el projecte “nasqué ja amb una sèrie d’entrebancs molt importants”. Tot i això, “hem anat fent passetes: hem aconseguit habilitar el pis de dalt del centre i hem inaugurat aquests tallers d’autoreparació, gràcies a tot l’equip de gent que hi fa feina”.
La directora ha volgut, també, donar una sèrie de dades socials que avalen la tasca comunitària de l’entitat: “L’any passat, pels nostres tallers varen passar 31 persones, 21 de les quals no tenien cap prestació, només cobraven la beca que els permetia venir aquí a aprendre i treballar les seves habilitats personals. I d’aquestes 31, 8 ja han trobat feina d’alguna manera. És a dir que darrere aquestes portes, hi ha unes segones oportunitats que volem seguir donant”.
El director general, Diego Viu, ha agraït a l’entitat la visita i ha manifestat la seva sorpresa: “No em feia a la idea de la dimensió d’aquest projecte”. Ha destacat que “per a mi no és un projecte circular, sinó redó, en el sentit que és transversal, de reutilització, d’economia circular i de forjar aliances amb altres sectors”.
I finalment, el batle de Manacor, Miquel Oliver, ha destacat la importància de “deixar una mica de banda aquesta voràgine de consum en què vivim” i, de mica en mica, “anar frenant i prenent consciència, i en això Deixalles hi té un paper importantíssim”.
L’acte ha acabat amb un refrigeri i l’actuació del grup musical Los Más Monquis, format per usuaris del centre de Calvià.

PUBLICITAT

Back To Top
Search