skip to Main Content

La Fundació Mallorca literària presenta a Manacor Maria Antònia Salvà. Mare simbòlica d’altres escriptors

Obra de Carolina Adán.

Joana Abrines, Alícia Olivares i Emma Finnozi seran les tres veus encarregades de conduir aquesta conferència musicada que es durà a terme a la Biblioteca de Manacor el 4 de desembre a les 20.15 h. 

Tindrà lloc a la Biblioteca de Manacor la conferència musicada Maria Antònia salvà. Mare Simbòlica d’altres escriptors organitzada per la Fundació Mallorca Literària amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manacor i la Casa Blai Bonet, Centre de Poesia. El principal objectiu d’aquesta conferència és reivindicar la poeta mallorquina, una figura clau en la literatura catalana de finals del segle XIX i principis del segle XX. Així com ens explica Joana Abrines, poeta i periodista que ha estudiat la figura de Salvà i part responsable de l’acte, aquesta és una conferència emmarcada dins l’any Salvà que commemora els 150 anys del naixement de la poeta. A més, en destaca la importància de visibilitzar la seva tasca com a dona escriptora “molt menystinguda i menyspreada que creiem no se li ha fet justícia”, en paraules d’Abrines. 

La conferència té un format diferent de l’habitual. Per una banda, Abrines serà l’encarregada d’explicar qui era Maria Antònia Salvà i quin és el seu llegat, una línia argumental que es complementarà amb el recital de diversos poemes de Salvà a càrrec d’Alícia Olivares i Emma Finozzi. De fet, Olivares musicarà alguns d’aquests poemes amb la guitarra i la veu a través de melodies i tons antics. 

Collage fet per Joan Garau

Salvà, mare simbòlica 

“És la primera poeta moderna catalana, escriu fora tenir referents i és a partir d’ella que anam construint els referents”, afirma Abrines. De Maria Antònia Salvà en destaca el seu talent creatiu i la seva importància en la transformació de la poesia catalana fins als anys setanta, però també la seva figura controvertida dins el context històric, social i cultural de l’època. La poeta va ser una dona benestant que no va tenir fills ni es va casar amb cap home sinó que es va dedicar a la seva obra, sent un referent per a altres escriptores i escriptors. De fet, un dels punts importants de la conferència és “relacionar els vincles entre Maria Antònia Salva i els poemes retorn que li van escriure autores com per exemple Maria-Mercè Marçal, una poeta molt més reconeguda que la va anomenar com a mare simbòlica”, afirma Abrines. Segons la periodista, va mantenir aquests contactes a través de cartes amb altres escriptores com Emília Sureda, Victòria Peña, Roser Matheu, Clementina Arderiu, Cèlia Viñas o Maria Verger. 

Les persones interessades a acudir a la conferència es poden inscriure a través del correu de l’Ajuntament de Manacor cultura@manacor.org o demanar informació a la Biblioteca. 

Back To Top
Search