Els nostres escriptors ens recomanen llibres i lectures per a la setmana gran de les lletres. Dissabte és Sant Jordi, i amb els consells de la nostra gent lletruda, acudirem a la festa del llibre més que preparats.
Bernat Nadal: “Els dies bons està ben escrit i és coherent i necessàriament eixut”
Per a l’escriptor manacorí, Els dies bons d’Aina Fullana és una de les revelacions de 2021. Ben escrit, coherent i necessàriament eixut. La segona recomanació de l’autor d’El vestit vermell és Si entra la boira no tendré on anar d’Antoni Vidal Ferrando, premi Carles Riba, un llibre potent, definitiu. La tercera proposta de Nadal és La Divina Comèdia en versió de Joan Francesc Mira. Un no acaba mai d’admirar-se davant aquesta demostració de saviesa i perfecció de Dante.
Magdalena Gelabert: “Les Llegendes manacorines de Rafel Ferrer Massanet estan farcides de referents històrics”
La professora manacorina ens recomana en primera instància El col·leccionista, de Miquel Bezares, editat per Adia. És un recull dels tres llibres de contes publicats per l’autor des de 1998 fins a 2009. Sorprèn per l’actualitat, la lucidesa i la traça literària que hi traspua. Es un llibre que no deixa indiferents, que ens fa pensar qui i com som des de la perspectiva de l’amor, del dol, de la separació i la trobada. També una proposta manacorina: Llegendes manacorines, de Rafel Ferrer Massanet, edició a cura de Josep Ramon Santiago per a la Nova editorial Moll. Josep Ramon Santiago actualitza i acompanya les llegendes que Ferrer Massanet publicà l’any 1982. Són deu llegendes farcides de referents històrics que ens acosten al Manacor de fa centenars d’anys però que, alhora, ens fan retrobar la personalitat manacorina actual i també la universal. La tercera proposta de Gelabert és més científica que literària: Flora medicinal de les illes Balears de Carles Amengual i Vicens. Il·lustrat per Irene Mulet i Judit Morales. Edicions UIB. Es tracta d’una obra magna, resultat de la tesi doctoral de l’autor, que sintetitza trenta anys de feina intensa amb l’objectiu de posar a l’abast de tothom la riquesa de les nostres plantes.·
Cristina Salom: “La vegetariana mostra la violència masclista de la societat coreana”
La poetessa manacorina recomana “tres llibres en clau femenina”. La vegetariana, de la coreana Han Kang. És una novel·la que narra l’actitud de la protagonista de no voler menjar carn. Al capdavall mostra amb cruesa la violència masclista de la societat coreana. Mig sol groc de Chimamanda Gnozi Adichie, “conta els moments entorn de la guerra de Biafra per l’intent d’algunes províncies d’independitzar-se de Nigèria a través de la narració d’Ugwu, empleat d’un professor universitari d’idees revolucionàries i el seu grup d’amics”. La darrera recomanació de Salom és Dilluns ens estimaran, de Najat El Hachmi, que explica “els obstacles d’una migrant magrebina per integrar-se en una societat que no l’accepta i intentar ser ella mateixa en el seu nucli d’origen que la rebutja”. Finalment, Cristina Salom també ens recomana el poemari Als estatges de la mort de Nelly Sachs (Premi Nobel); publicat el 2021 al català amb traducció de Feliu Formosa. Concebut al llarg de la II Guerra Mundial per una dona jueva, parla de la pèrdua dels familiars, amics, dels entorns…
Aina Fullana: “Els grans optimistes ens recorda que la vida és això: bonica i complicada”
La jove escriptora guanyadora de l’Alfons el Magnànim per Els dies bons, recomana en primer terme Els grans optimistes, de Rebecca Makkai. Un llibre devastador pel tema que tracta, però preciós per la manera com ho fa. Ens recorda que la vida és això: terrible i bonica. El segon llibre recomanat per Fullana és Lluny vol dir mai més, de Marc Cerrudo. Fresc, nou, irònic, àgil, amb un toc obscur, però divertit al cap i a la fi. Cal llegir-lo, simplement.Finalment, la darrera recomanació d’Aina Fullana és Les hores seques, d’Aina Gomis Sintes. Més relaxat que els altres dos, senzill, amb moments emotius i reflexius, amb uns personatges amb els quals és difícil no sentir-se identificat en qualque moment.
“El perfum, per la precisió narrativa”
Pere Berga s’ha estrenat com a novel·lista aquest any passat. Ens recomana “un clàssic, El perfum de Patrick Süskind. Per la riquesa lèxica i precisió narrativa, gairebé cinematogràfica, amb què l’autor relata la història i els olors”. En segon terme, Berga recomana una obra d’un autor local: Bel Canto, de Tomeu Matamalas. “M’encantà com el seu llenguatge fluïd, senzill i acurat em transportà, d’una manera molt humana i terrenal, a la Mallorca cultural i artística dels temps del tenor Massanet”, diu. Finalment, també es decanta Pere Berga per “un llibre del sector terapèutic i desenvolupament personal: Ser padre hoy, d’Albert Rams. Em captivà la mirada humanista i gestàltica que té l’autor d’abordar la relació entre pares i fills”.
Tomeu Matamalas: “Noruega, el millor dels darrers anys en català”
El polifacètic escriptor manacorí recomana en primera instància Noruega de Rafa Lahuerta, “una falsa biografia de l’autor, amb la ciutat de València com a paisatge omniscient. Abarca els anys vuitanta, noranta i els primers dos-mil. Escrita en la modalitat valenciana sense complexos. Segurament el millor que s’ha escrit aquests últims anys en català”. Taba-Taba, de Patrick Deville, és “un recorregut pel segle XX, centrant-se en la història d’una família francesa. Una novel·la universal molt literària i molt instructiva”. Finalment, la darrera recomanació de Matamalas és Obra maestra, de Juan Tallón, “un reportatge novel·lat sobre l’extraviament real d’una escultura de Richard Serra creada ad hoc pel Reyna Sofia de Madrid l’any 1986 amb trenta-vuit tones de ferro: Equal-Parallel/Guernica-Bengasi. Aquesta escultura, emmagatzemada en una nau industrial, en voler recuperar-la quinze anys després, havia desaparegut. Una crítica al món de l’art conceptual i a la burocràcia en general.
Josep Lluís Aguiló: “Poetes excel·lents que no s’aturen de sorprendre”
L’autor de Banderes dins la mar s’aferra al seu gènere preferit i recomana tres volums de poesia: Si entra boira no tendré on anar d’Antoni Vidal Ferrando; Llum de cançó de Miquel Ángel Llauger; i Entretemps de Lluís Massanet. Aguiló els recomana perquè “són tres llibres de poemes, d’autors mallorquins, que ens demostren la força de la poesia”. I continua encara el poeta manacorí: “Els tres autors fan una poesia ben diferent però tots ells són poetes excel·lents que no s’aturen de sorprendre i d’enganxar al lector. Si s’ha de comprar un llibre de poesia per Sant Jordi que sigui un d’aquests”.
No és tothom que es recordi de la germana pobra de la literatura quan arriben els dies més comercials…
Júlia Mérida: “Hamnet és un exercici literari brillant”
La jove escriptora inquera amb residència a Manacor i flamant col·laboradora d’aquesta casa, ens recomana tres novel·les. No seas tú mismo, Eudald Espluga (Paidós, 2021). “Per ser una oda a la fatiga generacional dels millenials i qüestionar-se idees com l’autenticitat o la vocació laboral”.
Sensación Térmica, Mayte López (Libros del Asteroide, 2021). “Per narrar sense embuts una situació recurrent en l’àmbit universitari: l’abús de poder i maltractament psicològic per part dels professors”.
Hamnet, Maggie O’Farrell (L’Altra Editorial, 2021). “Per ser un exercici literari brillant i demostrar un control absolut de la tècnica narrativa”.