Skip to content

NOTÍCIA

La Germania, protagonista a la Diada de Mallorca 2022

Joan Gomila, Cristina Brunet i Antoni Adrover interpretaran l’alçament mascarat del municipi a través d’una visita teatralitzada pels carrers de Manacor

Dissabte 31 de desembre se celebra la Diada de Mallorca i a Manacor, en concret, es commemora amb la visita teatralitzada ‘La Germania de Mallorca. L’alçament Mascarat’. Es tracta d’una activitat dirigida per Joan Gomila, gerent i director artístic de La Fornal, amb la intervenció dels intèrprets Cristina Brunet i Antoni Adrover.

Tal com indica el títol, s’abordarà l’alçament mascarat. Un avalot que, diu Gomila, “no va ser una cosa habitual” durant la Germania. A l’altra cara de la moneda, però, remarca que “el fenomen agermanat era molt potent a Manacor” i que estaven liderats per l’instador del bé comú Martí Armengol Sarrià. Un personatge que dissabte prendrà més protagonisme. L’interpretarà Antoni Adrover i l’acompanyarà Cristina Brunet, que donarà vida a la seva dona. Entre els dos, explicaran “els moments de dubtes sobre la Germania o el fet d’anar endavant”, assegura el gerent de La Fornal.

Per això, faran una ruta pel centre de Manacor. Gomila comenta que aquesta “no és molt llarga i la centram en els carrers on tenien la casa els mascarats”. D’aquesta manera es detallarà com era la trama urbana de Manacor del segle XVI amb l’objectiu que els participants puguin “entendre perfectament on vivien els mascarats i els agermanats, el que ens diu les diferències socials que hi havia en aquell moment, les quals, fins i tot, donen la raó als nous historiadors en detriment dels historiadors conservadors, que ens volien fer creure que els agermanats eren uns assassins”.

Cal apuntar que, mentre els mascarats vivien al centre del municipi, al voltant de la plaça Reial, ara plaça de les Verdures, els agermanats vivien als afores.

Consell de Mallorca

Tal com explica Gomila, aquesta forma part de les 12 visites teatralitzades, amb la Germania com a fil conductor, fetes a 10 municipis i que ha impulsat del Consell insular amb motiu del 31D. Varen començar el 14 d’aquest mes i s’han abordat diversos moments de la revolta i repressió. Dissabte posen el punt final al cicle i també es fan visites teatralitzades a dos municipis més. ‘La fi de la Germania. El Bandolerisme’, a Artà, i ‘Pere de Pacs, capità d’Alcúdia’, a Alcúdia.

La informació que es donarà durant la visita teatralitzada a Manacor, que es durà a terme fent una ruta des del carrer del príncep fins al carrer del Pou Fondo, s’ha extret d’articles que l’historiador manacorí Sebastià Sansó va publica a la revista 07500 sobre aquest episodi.

Activitat gratuïta

La visita teatralitzada es farà per partida doble. Un passe serà a les 10.00 h. L’altre, a les 12.00 h. A cad un hi podran assistir 30 persones, amb reserva d’anetrada anticipada, i de manera gratuïta.
El lloc de trobada serà a la plaça de la Constitució.

PUBLICITAT

Back To Top
Search