Skip to content

NOTÍCIA

PUBLICITAT

La gran majoria dels punts negres que varen provocar la tràgica torrentada continuen igual cinc anys després

Parlam amb els tres darrers batles llorencins. Els ponts que ha de reformar el Consell i l’actuació del Govern són les grans assignatures pendents.

“Vàrem declarar com a no edificables els solars de devora el torrent, però dels nou projectes viaris que vàrem encomanar al Consell, només s’ha avançat en un, el de la variant”

L’històric batle llorencí, Mateu Puigròs, era al capdavant de l’Ajuntament quan el 9 d’octubre de fa cinc anys la torrentada va devastar el poble. “Record l’impacte que va suposar que 13 persones perdessin la vida, però també l’onada de solidaritat i l’ajuda de milers de persones”, explica. Poc després del desastre, “un equip d’experts va detectar 54 punts negres, la majoria dels quals són en sòl rústic”. A escala municipal “vàrem fer canvis en el planejament urbanístic i vàrem declarar com a no edificables els solars que són més a prop del torrent”. I l’Ajuntament va gastar 2 milions d’euros en la compra de bona part d’aquests terrenys. També vàrem encarregar la redacció de 9 projectes per eliminar punts negres de les carreteres. Els vàrem enviar tots al Consell, que és qui en té les competències. Però només s’ha avaçat en un que és el de la variant que ara s’ha presentat”, explica. Les donacions solidàries que va fer la gent i el milió d’euros que va aportar el tennista Rafel Nadal “es varen repartir entre els llorencins i les llorencines que més mal havien patit a ca seva”, conclou. Puigròs.

 

“Aquests projectes fan molt poca via, però no n’hem de fer política. Tots els partits hem fet feina per impulsar-los”

El socialista Pep Jamue va agafer el relleu a la batlia després de Mateu Puigròs. “La tramitació d’un projecte com el de l’ampliació dels ponts de Sant Llorenç és molt lenta. Tots els partits que hem tengut responsabilitat en el govern els darrers cinc anys ho sabem. El projecte que ara s’ha presentat ja estava llest just abans de les passades eleccions, tots els partits hem fet feina per impulsar-lo i també per impulsar altres reformes necessàries, crec que d’aquest tema ningú no n’hauria de fer política”, explica l’exbatle. Segons recorda Pep Jaume, “el Consell de Ministres ha aprovat el possible desviament del torrent per treure fora del nucli urbà de Sant Llorenç part del cabdal actual, però tampoc no és una solució màgica”, assegura l’actual portaveu dels socialistes a Sant Llorenç. “Les actuacions han de ser moltes i coordinades per eliminar part del perill, perquè la diferència entre la vida i la mort a Sant Llorenç és que l’aigua ens arribi per davall o per damunt el nas”, conclou.

 

“No hi ha un projecte clau, és la suma de moltes petites i grans accions les que faran de Sant Llorenç un poble més segur”

“Les obres per ampliar el pas del torrent de davall la carretera, que va actuar com una presa durant la torrentada, “no començaran de manera imminent, però el projecte compta amb el vist-i-plau de totes les administracions i hem fet una passa molt important”, explica l’actual batle de Sant Llorenç, Jaume Soler (PP). “Ens hem reunit amb totes les institucions implicades per mirar d’accelerar l’eliminació de punts perillosos. El Govern hauria d’ampliar i renaturalitzar el torrent, però aquest “és un projecte no iniciat, que encara s’ha de redactar i desenvolupar”, admet. “És entre totes les administracions que hem de donar solucions, no hi ha un únic projecte clau, serà la suma de moltes petites actuacions les que faran de Sant Llorenç un poble més segur”, explica Soler. A més de les grans obres, el municipi ha establert sistemes d’avisos i alertes “que s’han de millorar, la sirena s’hauria de sentir per tot el poble i preparam un simulacre perquè la gent ha de saber com actuar en cas d’inundacions extremes”.

PUBLICITAT

Back To Top
Search