skip to Main Content

La gravera del Puig d’en Mora és legal

La setmana passada ens fèiem ressò a la secció del Xep-a-xep de l’inici d’una explotació d’extracció de grava al puig d’en Mora, situat ben a l’enfront de les instal·lacions del Parc de l’Auba, molt a prop del puig de l’Ermita. La nafra que la pedrera ha obert ja al puig és ben visible des de molts d’indrets de Manacor i la preocupació pel futur d’aquest indret que fins ara s’havia aconseguit salvar de l’extracció mineral que afecta tota aquesta zona ha fet que ens posàssim en contacte amb la delegació de Medi Ambient manacorina.

Consultat pel nostre mitjà, el delegat de Medi Ambient de l’Ajuntament, Sebastià Llodrà, adverteix en primer lloc que “si qualcú té cap indici d’il·legalitat que per favor ens el faci arribar i traslladaríem la denúncia al Govern IB”. Per Llodrà “que sigui legal no vol dir que ens sembli bé. Està clar que si hi ha demanda de grava i cantons és lògic que s’extreguin, en tot cas, de les zones ja castigades com aquesta àrea i que no se n’obrin de noves”. Llodrà proposa reflexionar “si aquest model de creixement és el que volem i necessitam. Des de MÉS-Esquerra sempre hem apostat pel decreixement, tant de sostre poblacional com de places turístiques”.

“Tenen permís per fer el que volen”
Segons ha pogut saber Cent per Cent de mans de l’entitat ecologista Terraferida, l’empresa Sa Torre SL té permís per explotar un total de 23 hectàrees a la zona de l’Ermita. D’aquestes, 7,7 tenen encasra un gran valor ecològic i paisatgístic, i de fet, fins fa setmanes s’havien mantengut intactes. Són les 7,7 hectàrees del puig d’en Mora, objecte ara d’un inici d’explotació ja ben visible.

En total la pedrera té autorització per extreure un volum d’1.369.956 metres cúbics diaris i té autorització fins al gener de 2031.

Cal tenir present que la parcel·la 557, molt pròxima a la zona de nova explotació, no té autorització per ser explotada.
En aquest sentit és que actua la Direcció General d’Indústria, que ha obert un expedient, requerint a l’empresa un estudi topogràfic per saber si la parcel·la 557 ha estat afectada o no. Si està afectada l’empresa haurà de restaurar la part afectada. Tal efecte ha estat confirmat també per Terraferida, que es va posar en contacte amb la Direcció General per confirmar aquest extrem.

Si l’empresa explota la nova gravera tal com està previst, podria arribar a desaparèixer fins al 70% del puig d’en Mora.
Per Terraferida “les pedreres a Mallorca tenen permís per fer el que volen”.

Back To Top
Search