Skip to content

NOTÍCIA

La història de les coses petites

Quan sonava el fix de la redacció que tenílem al carrer de n’Amador, solíem despenjar amb un “Cent per Cent” mig interrogatiu mig acollidor. Els més ocurrents ens deien: 10.000. Encara no hi hem arribat i, de fet, ens caldrien 180 anys més de vida per fer-ho. En tot cas, sí que hem arribat al miler. Una forma de deixar constància documental de la història del nostre poble. Per això, més que cercar els fets més destacats, en aquest repàs ens hem volgut deixar dur pel gust aleatori de recordar què passava a Manacor cada vegada que traspassàvem una centena de números… La història de les petites coses.

Musulmans i manacorins (Número 1. 13 de desembre de 2002)
Era una realitat fa vint anys i ho és ara multiplicada. Una veritat que molts no volen veure ni sentir-ne a parlar. Nosaltres, des del primer número, ho férem i contàrem la festa de final de ramadà a Manacor. Aquell desembre de 2002 també entrevistàrem els Teatre de Guerrilla i ens lamentàvem de la mort de Joan Serra.

Majorica, camins públics, tren (Número 100. 26 de novembre de 2004)
Saga aportava el capital suficient per garantir la viabilitat de Majorica, la Plataforma pels Camins Públics es queixava de l’actitud del batle Pastor al Fangar i usuaris del tren es manifestaven a Palma demanant que el tren arribàs al centre durant les obres de soterrament. Rafel Perelló i Albert Binimelis inauguraven exposicions.

Oci nocturn, cala Varques, indis (Número 200. 17 de novembre de 2006)
La mateixa setmana que es complien vint anys de la recuperació de la dansa dels Indis, el PSM iniciava accions contra el projecte d’un camp de golf a cala Varques i el PSOE demanava ordre amb l’oci nocturn. Sebastià Gaià, Garba, prenia possessió com a regidor, i es revocaven les 4 alçades al solar deMajórica…

Pastor inicia la cursa al PP insular (Número 300. 28 de novembre de 2008) 
Antoni Pastor vol ser president del PP de Mallorca. Ell i Joan Gomila es queixen de la manca de finançament del Govern autonòmic de progrés cap a Manacor. Najat El Hachmi ens visita i Joan Matamalas inaugura exposició al Complex S’Estació: “Un nin content”. Rehabiliten l’estació de tren de Sant Llorenç.

Recordau què era el Pla E? (Número 400. 10 de desembre de 2010)
Un pla del Govern espanyol de Zapatero per impulsar l’economia després de la crisi del 2008. Aquí va permetre la reforma de la plaça del Sol i de la Lluna de Porto Cristo. Vilafranca recuperava la dansa dels Cavallets per Santa Bàrbara i es reeditava “Un alçament carlí” sobre la Llorençada manacorina, de Gabriel Fuster.

Un número molt santantonier (Número 500.  18 de gener de 2013)
Era Sant Antoni. Entrevistàvem Joan Andreu, fill d’un dels darrers sobreposats de la festa. I ens fèiem ressò de l’assaig dels goigs “més multitudinari de la història”. La regidora cristina Matamalas dimitia i cedia el seu lloc a Miquel Perelló. L’Ajuntament aprovava lluir a la façana el llaç amb la senyera per les festes.

Homenatge als referents (Número 600. 27 de febrer de 2015)
José Ramón Bauzá visitava Manacor per reunir-se amb els nous afiliats del PP a la comarca. L’Hospital era guardonat per les bones pràctiques en l’assistència al part. El Club Scrabble Manacor iniciava singladura amb Mateu Xurí com a primer líder. Xítxeros amb Empenta homenatjava Guillem d’Efak.

Xisco Gràcia torna a néixer (Número 700. 21 d’abril de 2017)
L’espeleòleg Xisco Gràcia era rescatat amb èxit després de tres dies atrapat a la cova de la Gleda. L’Ajuntament i el Consell es plantejaven reestructurar l’avinguda del Torrent i via Portugal. Pedro Rosselló era batle. Va ser, aquella Pasqua, la de la recuperació dels Salers. Els Esperits feien un revival.

Eleccions a la vista (Número 800. 24 de maig de 2019)
MÉS-Esquerra i PI es disputaven la victòria a les eleccions després de la moció de censura conservadora a Miquel Oliver. Eren les Fires i Festes, amb deu dies farcits d’activitats. El debat electoral, avorrit. Els macers cercaven una dona d’un metre setanta… Magdalena Gelabert rebia la A d’Or de S’Agrícola

Aina Fullana, vida i escriptura (Número 900. 26 de novembre de 2004)
Entrevistam Aina Fullana, la jove escriptora guanyadora del premi Alfons el Magnànim. Xisca Mas demana voluntat política per lluitar contra la violència masclista. Dàmaris Gelabert rep el Reconeixement de Mèrits i Djokovic derrota Nadal a les semifinals de Roland Garros.

PUBLICITAT

Back To Top
Search