Us agrada la pinya? Sol ser una de les fruites que agrada més. Ara que acaba l’estiu molta gent fa dietes detox amb aquesta fruita però… en aquesta recepta us…

La llibertat i independència de viatjar amb caravana, autocaravana o furgoneta camperitzada
Cinc propietaris d’aquests vehicles ens expliquen com és viatjar sense hotel, sense horaris i el privilegi de despertar-se en escenaris meravellosos, així com la dificultat de moure’s a l’interior de Mallorca.
La llibertat absoluta de viatjar amb autocaravana segons Jordi Domenge
A l’agost farà un any just que Jordi Domenge va comprar la seva primera autocaravana, tot i que ja feia molts anys que en llogava. Ha anat a Escòcia, Itàlia, França, al País Basc i una llarga llista de destinacions més. Una passió que, ara que ja és jubilat, l’ha conduït a adquirir-ne una de pròpia. “Ha coincidit amb la febre de les caravanes amb la pandèmia, però era una idea que duia des de fa molts anys”, assegura.
“És una manera molt tranquil·la de viatjar.”, explica. I és que ho fas “dins ca teva, amb la teva roba, amb els teus llençols i amb el teu menjar”. “És llibertat absoluta”, afirma, perquè “on t’agrada, si no està prohibit, t’atures i dorms”. Cosa que els hi permet dormir a llocs preciosos, explica Domenge.
A més a més, destaca que a la llarga és un tipus de vehicle que et permet emprendre ruta de manera més econòmica. “És un vehicle amb el qual et pots desplaçar i és un hotel on dorms, duus una gelera i pots fer un cafè”, afirma.
Tot i les comoditats de viatjar amb autocaravana, lamenta que “a Mallorca és un problema” perquè “no hi ha ni un sol càmping i les zones on abans podies aparcar o pernoctar, ara no”. Al que afegeix que “no hi ha serveis”, tot i que “ara a la benzinera de Santa Cirga permeten buidar aigües brutes i carregar aigua neta”.
Escenari ben diferent del que es troba a la península, segons explica. I és que aquest diumenge passat va tornar d’un viatge amb autocaravana per Terol, on “hi havia un càmping municipal gratuït amb aigua neta i podies buidar aigües grises”.
Desconnectar per connectar amb els teus, un objectiu de Catalina Maria Roig
Catalina Maria Roig és “molt fanàtica d’anar d’excursió”, però va decidir comprar la seva caravana fa quatre anys, quan a un dels seus tres fills li varen diagnosticar dues malalties rares. “És una manera d’evadir-nos i connectar amb la naturalesa, el que li fa molt bé al nin”. “La vaig comprar per això, per estar més amb ell i gaudir, de no estar dins la ciutat envoltada de cotxes i fum”, assegura. El que també els aporta “molta llibertat i, sobretot, molta desconnexió”.
I cada cap de setmana ella tota sola i els seus tres fills viuen una aventura diferent a Mallorca. Només els hi fa falta decidir el lloc, perquè tenen la caravana com una segona casa. No els hi falta absolutament res, inclús hi tenen la roba necessària. Tot i això, Catalina Maria Roig explica que, triar per triar, s’estima més anar de viatge per la península. Allà, “cada dos per tres hi ha aturades; pots pernoctar on sigui”. En canvi, afirma, “a Mallorca no estam preparats per res”.
Llocs espectaculars sense horaris ni avions a les aventures per Itàlia de Ricardo Turillazzi
D’aquí a quinze dies, Ricardo Turillazzi tendrà una autocaravana nova. Fins ara, amb la seva família, la llogaven per poder anar de viatge. Especialment anaven a Itàlia, país d’on és originari i aprofitaven el trasllat per veure els familiars i anar a la muntanya. Sempre allà, a Mallorca mai. Segons explica. Tampoc creu que l’illa estigui preparada, però “faria molta falta”, “perquè és un turisme en auge que pot atreure molta gent que invertiria diners a Mallorca”.
Tot i això, n’està segur d’haver fet una “inversió important perquè és un turisme interessant”, assegura. “No es depèn d’avions i és total llibertat”, explica. “Pots visitar llocs espectaculars sense horaris i tenint la teva pròpia casa”.
Una ‘camper’ feta a mà per Sebastià Adrover
“L’he feta jo un poc en funció del que em feia falta, realment he fet un parell de versions de la furgoneta així com m’he adonat compte de les necessitats que tenia; al final l’objectiu és fer un llit i un espai per emmagatzemar”, explica Sebastià Adrover. Tenia una furgoneta de nou places i al principi havia llevat la darrera filera de seients, però va veure que era millor deixar-la i llevar la segona. Així, “enmig hi ha un espai ampli i quan es tomba la darrera filera, queda com un llit”, explica. En disposar de poc espai, Sebastià Adrover té una cuina portàtil.
Tot i haver fabricat ell mateix els mobles que van dins la ‘camper’, així com haver aïllat tèrmicament les finestres, econòmicament surt a compte. “He comprat els taulers i a la darrera versió dels mobles les he fet amb uns 100 euros”, explica. A la furgoneta també hi ha parquet, però eren sobres. Així, en total s’hi ha “gastat uns 500 euros en tot l’equipament”, afirma Adrover.
En el seu cas coincideix que és l’únic vehicle del qual disposa. Per tant, l’utilitza. A més a més, és aficionat a fer escalada, cosa per la qual se l’emporta. Ara bé, “enguany amb la pandèmia hem sortit molt poc”.
Així, Sebastià Adrover reconeix que Mallorca està “zero preparat” per aquest tipus de viatges. “No hi ha cap zona habilitada”. Explica que “realment dormir, pots dormir on sigui” mentre no treguis una taula a defora. “Com que no hi ha espais habilitats, la gent ho fa a llocs que no pot i es creen problemes”.
L’experiència familiar de Martí Ginard i Maribel del Toro
Fa quinze dies Maribel del Toro i Martí Ginard, qui viuen a Porto Cristo, varen viatjar fins a Pamplona per anar a cercar la seva primera autocaravana. I, ja que hi eren, varen “aprofitar per fer ruta i començar a disfrutar-la”, explica Martí.
La decisió de comprar-la es remunta dos anys enrere, moment en què varen tenir la seva primera experiència amb aquest tipus de vehicles. Amb un grup d’amics varen recórrer el nord de la península. Una aventura que qualifiquen de “molt agradable” i “fantàstica”. Maribel recorda que en aquell moment la seva filla era encara molt petita i viatjar amb autocaravana quan hi ha “un infant és molt còmode”, assegura. “Anar a càmpings i poder pernoctar a llocs permesos i poder gaudir d’aquella ciutat o poble és una passada”. A part, destaca que permet gaudir de la família. A tot, s’hi afegeix el privilegi dels records que et permet acumular aquest tipus d’aventura. “Despertar-te a llocs inhòspits que no t’hauries imaginat mai”.
En el seu cas, però, hi ha un incentiu adherit. L’han comprada per gaudir-la en família i amb els amics, però també “per negoci”. Martí explica que per aquesta setmana ja té una reserva feta “per quatre dies” i, si va bé, no descarten “comprar-ne una altra l’any que ve”.