Picapedrers, fusters i mestres d'aixa són alguns dels professionals que treballen de manera conjunta amb els ferrers, tot i que alguns ho fan de manera més continuada que d'altres. Ho…

“La memòria és l’eina que ajuda a entendre el feixisme d’avui en dia”
El dia del 86è aniversari del cop d’Estat militar feixista, la coordinadora anticapitalista de Manacor Caterva, va dur a terme una acció per fer visibles tots i cada un dels assassinats pels colpistes o caiguts en combat en els enfrontaments del 1936. El lloc triat va ser la platja de Porto Cristo, una zona propera al desembarcament de les tropes del capità Albert Bayo, i on tengueren lloc alguns dels enfrontaments més sagnants.
Caterva va desplegar en aquest redol dotze murals amb la llista (encara oberta) de totes les persones conegudes assassinades a mans del feixisme, desaparegudes o d’expedicionaris antifeixistes caiguts en combat. Un total de 451 persones que van perdre la vida a la zona de Manacor, sa Coma i Porto Cristo. Després de desplegar les pancartes, es va llegir el manifest davant els banyistes, mentre molts d’ells s’acostaven a llegir els noms, alguns dels quals foren identificats i reconeguts. Fins i tot una família francesa es va acostar a llegir els noms dels represaliats. Amb aquesta acció, Caterva assegura que cal reivindicar el concepte de memòria històrica en el seu sentit més ampli. «Memòria és més que identificar assassinats, difondre noms i números. És més que treure cossos de cunetes», diuen al manifest. Asseguren que «memòria és parlar d’anticapitalisme, de la lluita comunista o anarquista. És parlar de persones LGTBI, de les migrades i d’independentisme. Memòria és explicar perquè avui les hem de treure de Son Coletes».
Però sobretot, segons Caterva, «la memòria és l’eina que ajuda a entendre el feixisme avui en dia». Asseguren que a dia d’avui, el feixisme és l’eina que té l’Estat per atacar els drets socials i polítics per preservar els interessos i privilegis dels poderosos i les classes benestants. «No fa nosa a l’Estat, encaixen perfectament dins la lògica del capitalisme», afirmen.
Durant l’acció es varen penjar dos codis QR, adjunts també en una de les imatges d’aquesta notícia, mitjançant els quals es pot accedir tant al manifest com a la llista completa de represaliats.
Segons Bel Duran, una de les portaveus de Caterva, “la platja de Porto Cristo també és un símbol important ja que va ser escenari de la lluita antifeixista i un dels episodis més sagnants també”.
A banda de les accions per la memòria històrica, Caterva també fa feina en la línia de l’habitatge.