L’acte del Reconeixement de Mèrits 2024 tendrà lloc dia 6 de juny, a les 19, al Teatre de Manacor.
La periodista mallorquina Margalida Solivellas i Lladó, que fou la cara i la veu de TV3 a les Illes Balears durant 36 anys, serà distingida pel Ple de l’Escola Municipal de Mallorquí de l’Ajuntament de Manacor amb el Reconeixement de Mèrits 2024. Aquest reconeixement, atorgat per proposta del claustre de professors, celebra la seva contribució a la defensa de la llengua catalana als mitjans de comunicació i la consolida com a referent lingüístic i model del català de les Illes. El batle de Manacor i president del Ple de l’Escola Municipal de Mallorquí, Miquel Oliver, ha transmès personalment la decisió del Ple a Solivellas.
Nascuda a Selva el 15 de setembre de 1957, Margalida Solivellas va iniciar la seva carrera al Diario de Mallorca mentre encara estudiava, simultanejant-la amb col·laboracions a Ràdio Balears. El seu pas per TVE i la incorporació a la delegació de TV3 a Palma al 1986 van marcar l’inici d’una prolífica etapa com a corresponsal de TV3 a les Illes Balears, culminant amb la seva jubilació al setembre de 2022.
Durant aquests 36 anys, Solivellas ha relatat la història de les Illes Balears des dels governs de Gabriel Cañellas fins a l’actualitat. A més, com a membre dels serveis informatius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, ha produït reportatges al programa “30 minuts” que han tractat problemàtiques específiques de les Illes Balears. Recentment, ha publicat el llibre “Illes escapçades. Cròniques aïllades”, fet que ha consolidat encara més el seu llegat periodístic.
L’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor, des de 1976, ha concedit el Reconeixement de Mèrits a aquells que han destacat en la preservació i difusió de la llengua catalana i el seu patrimoni cultural. Amb aquest guardó, Solivellas esdevé part d’una llista prestigiosa que inclou noms com Guillem d’Efak, Francesc de Borja Moll, Maria del Mar Bonet, Aina Moll, Biel Majoral, Maria Antònia Oliver, Dàmaris Gelabert, Antònia Vicens o Josep Maria Llompart, entre altres destacats.
Quan Cent per Cent ha demanat a Solivellas que fes una valoració dela rebuda del guardó, ha respost que “aquestes coses encara em sorprenen”. Amb modèstia genuïna, ha remarcat que “jo just he fet la meva feina el millor que he pogut”. Els seus anys de màxima activitat coincidiren amb un projecte clar de normalització lingüística per part de la televisió pública catalana, i, com comenta la periodista, “vaig actuar com em dictava el sentit comú: mantenint el meu accent, però acostant el meu discurs a la formalitat, talment com feim quan escrivim”. Afegeix que “també vaig rebre assessorament de molts bons lingüistes, preocupats perquè la llengua de TV3 fos de qualitat”. Finalment, Margalida Solivellas veu amb preocupació “aquesta moda de fer visibles en excés les variants dialectals, perquè poden donar ales a l’extrema dreta, que pretén negar la unitat del català”.