Antonina Canyelles (Palma, 1942) ve a presentar a Manacor Bistecs de pantera, el seu darrer llibre. Serà a la Institució Alcover, dijous, 21 de setembre, a les 19.30h i de…

“La política municipal m’ha donat la possibilitat de trobar-me amb els meus orígens”
Maria Antònia Truyols (Manacor, 1966) és professora del departament d’Economia Aplicada de la UIB, concretament dins l’àrea de fiscalitat. Actualment, combina la seva tasca com a diputada al Parlament amb les àrees de gestió tributària, comerç i turisme a l’Ajuntament. Parlam amb ella de tot plegat.
És la teva primera vegada al govern municipal i amb un pacte a tres. Com van les relacions?
La veritat és que m’ha sorprès molt gratament perquè hi ha molt bona sintonia. Molts dels projectes que duim dins dels programes coincideixen perquè tots som partits d’esquerres i ben aviat presentarem els acords de governabilitat, que estam acabant de preparar.
Vius la política des del vessant autonòmic i el municipal. Com ho dus?
En la part autonòmica sempre he tengut molta il·lusió per aportar el meu vessant sobre fiscalitat i trepitjar a peu de política fiscal. No és el mateix aportar coneixements i teoritzar que posar-ho en pràctica. Ja hi vaig ser durant la legislatura 2007-2011 i fou molt enriquidor perquè em va tocar muntar tot un projecte nou molt il·lusionant, el de la creació de l’Agència Tributària i vaig poder tocar tant de política tributària general com l’aplicació dels tributs i posar al servei de la ciutadania tot un seguit d’eines telemàtiques. D’altra banda, l’àmbit municipal també he de dir que m’ha sorprès molt gratament perquè tot i que els meus companys ja m’ho havien comentat, és una política molt més propera i no te n’adones fins que no ho vius. La política municipal m’ha donat la possibilitat de trobar-me amb els meus orígens, tornar a connectar amb el lloc i veure quines són les preocupacions de la gent.
Com decideixes passar d’aquesta part teòrica, com a professora, a la política?
Va ser a través d’en Carles Manera, que era company meu de departament i ell em va animar a fer el pas. Ara, des de la passada legislatura estic en Comissió de Serveis Especials, quan vaig ser nomenada directora de l’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB).
Quina és la situació de la hisenda manacorina? Què has trobat?
Trob que hi ha moltíssimes coses per fer però de petit calat. Jo duc la part de gestió tributària i d’hisenda i el gruix de la feina el du l’ATIB perquè fa uns anys es va signar un conveni. Per aquest motiu no hi ha moltes mancances en aquesta àrea.
Impostos… Quina línia se seguirà quant a política fiscal?
Jo sempre dic que la política fiscal ha d’estar al servei de la progressivitat i de la sostenibilitat: hem d’utilitzar la política fiscal per incorporar bonificacions pels sectors vulnerables. Això ja ho fan gairebé tots els municipis de les Illes Balears però la Llei Reguladora de la Hisenda de les Illes Balears encara dóna més marge per incrementar aquestes bonificacions. És cert que gairebé tots els impostos municipals són proporcionals però es pot anar incorporant la progressivitat per tal que aquell que més té contribueixi més. Pel que fa a la sostenibilitat, amb l’aprovació de la Llei per la Lluita Contra en Canvi Climàtic, hi ha moltes coses per fer quant a recaptació i gestió tributària. Per exemple, augmentar els beneficis fiscals dins l’IBI per l’ús de planells fotovoltaics o reduir els impostos per la compra de cotxes elèctrics. D’altra banda, s’ha de redistribuir renda i riquesa: si s’han d’apujar impostos, ha de ser en rendes i patrimonis elevats. Això és el que es va fer ja la legislatura passada en el govern balear i aquesta és la línia que hem de seguir.
Com es menja tot plegat amb la llei Montoro- Montero encara en vigor?
Realment és llei Montoro perquè la ministra Montero encara no ha tengut la possibilitat de derogar-la o modificar la part que no permet invertir als municipis. Fins que això no sigui una realitat, estam lligats de peus i mans…
I per les àrees de comerç i turisme quina línia de feina penses seguir?
Aquí hi ha més feina a fer. La meva idea és convocar una mesa sectorial, tant per comerç com per turisme, perquè el primer que hem de fer és escoltar el sector i a partir d’aquí posar en marxa projectes que siguin profitosos tant per al comerç com per al sector hoteler. Em referesc a projectes relacionats amb la sostenibilitat, que és una de les grans assignatures pendents. Dins de l’àrea de turisme, treballarem per la desestacionalització.
Quines idees tens?
Sí. Primer de tot és escoltar els comerciants però per exemple, pensam posar en marxa una xarxa de comerços emblemàtics, que no només beneficia aquests comerços sinó també a tota la resta de comerç local. A part d’intentar dinamitzar el comerç al centre també pens que hem d’intentar comunicar les diferents àrees comercials i fer una ruta connectada de comerços. Una altra idea que he vist a Barcelona és la d’utilitzar els aparadors, per un parell de dies, com un espai on mostrar la feina de joves dissenyadors, artistes, pintors… D’aquesta manera quan vagis a comprar un pastís o unes espardenyes puguis gaudir d’una obra d’art.
I per la part de turisme, més enllà de la mesa sectorial?
Per desestacionalitzar el turisme hem presentat un projecte, conjuntament cinc ajuntaments del Llevant de Mallorca, per la convocatòria de projectes de l’Impost de Turisme Sostenible. Es diu EAST Mallorca i la idea és fer una proposta de rutes senderistes, a peu i en bicicleta, que englobin Sant Llorenç, Artà, Capdepera, Son Servera i Manacor.
Del que has trobat, que és el que diries que està més descuidat?
Crec que s’ha tengut poca cura amb les conseqüències de la torrentada de dia 9 d’octubre, s’haurien d’haver posat en marxa més actuacions. Per exemple, la platja de s’Illot… Nosaltres la primera setmana de govern ja hi vàrem fer feina.
Cala Varques també és un dels grans problemes turístics i molt transversal…
Primer s’han d’analitzar els diferents vessants del problema, des del vessant urbanístic, com la qüestió de la seguretat viària, l’explotació de la platja, la saturació, el tema mediambiental… Jo som positiva i crec que es resoldrà al llarg d’aquest mandat.
Sent del PSOE i en estant en governs compartits amb Unides Podem, què li aconsellaries a Pedro Sánchez?
Crec que el temps s’acurça però s’hi ha de posar seny. Som de les que encara pensa que hi haurà govern i pens que han de fer tots els esforços possibles perquè així sigui. No podem mantenir més temps aquesta situació, la ciutadania demanda respostes immediates.