Fa algunes setmanes tengueren lloc dues reunions de la delegada d’Urbanisme Núria Hinojosa amb els veïnats de Santa Catalina per informar-los de la idea que es plantejava des de l’Ajuntament per a la reforma de la plaça. La primera, afectada per les restriccions de la Covid-19 va ser en petit comitè. A la segona hi hagué més gent, i més rebombori. El motiu, la intenció de suprimir els cotxes a la plaça. Segons ha pogut saber Cent per Cent, alguns veïnats, més de la meitat de la quarantena que assistiren a la reunió, es mostraren queixosos per la iniciativa de suprimir les places d’aparcament. Una convocatòria de Núria Hinojosa en petit comitè per comentar la reforma de la plaça. Quan Hinojosa es reuní amb els veïnats, el projecte no estava fet. Sembla que durant el torn de preguntes la qüestió dels aparcaments va centrar el debat i fins i tot alguns arribaren a demanar si es podia votar la qüestió. Altres qüestionaments, aquests menors, dels veïnats varen girar entorn de l’arbrat de la plaça i de la zona de jocs.
El màxim benefici per al vianant
La delegada Núria Hinojosa considera que “tenim una oportunitat molt bona amb la incorporació de romanents, que ens permet envestir projectes més ambiciosos. Per la seva amplada i grandària era complicat poder iniciar un projecte ambiciós a la plaça de Santa Catalina”. Hinojosa adverteix que “la línia de feina és cercar el màxim benefici per al vianant. A més, cercam complir la llei d’accessibilitat i evitar que hi hagi escalons i altres complicacions”. A banda d’aquestes millores, s’aprofitarà la reforma per “fer reposició de tots els serveis existents. Passar les pluvials i clavegueram nou i xarxa d’aigua potable nova i l’enllumenat públic”. L’arquitecta adjudicatària del projecte és Magdalena llinàs, “molt sensible en totes aquestes qüestions”, diu Hinojosa. La zona de jocs es duplicarà, es mantenen els arbres exisstents i se n’hi incorporaran de nous. A més, recalca la delegada, “els fanals donaran llum a la calçada i a la plaça”. La delegada d’Urbanisme remarca també que “hem tengut voluntat de fomentar la participació ciutadana amb dues reunions amb els veïnats i hem exposat el projecte a diferents locals comercials de la barriada”.
Sobre la possibilitat de sotmetre la qüestió a votació, Hinojosa explica que “si creim en la democràcia i les consultes populars, primer de tot hem de tenir un cens”, alhora que remarca que “la plaça es pot permetre el luxe de perdre una vintena d’aparcaments que no s’omplen pràcticament mai i que es poden absorbir de forma senzilla reordenant la mobilitat de la barriada”. I insisteix que “ho hem fet a l’Antigor i al carrer de Bordils de Porto Cristo i no és cap inventada, és un model diferent que redueix la petjada del cotxe” , alhora que veu normal que “a la gent amb perfil més conservador que no li agraden els canvis, però no ho compartesc”
“No ens posicionam”
Cristian Izquierdo, de l’associació de veïns de Santa Catalina recorda que “nosaltres no ens posicionam ni volem polititzar la qüestió, com a associació ens limitàrem a organitzar i difondre la reunió amb la delegada tant en paper com per xarxes socials”.