skip to Main Content

“La SAM es prepara per oferir aigua potable, però també energia neta a través de noves comunitats de consum”

Parlam amb el regidor de Medi Ambient i nou president de l’empresa de serveis municipals SAM, dels canvis en la recollida de fems i dels nous projectes que l’Ajuntament posarà en marxa aquest mandat.

Sou el nou president de la SAM, quin serà el vostre objectiu?
La SAM ha de ser una eina per aplicar polítiques ambientals i ha de funcionar de manera alineada amb l’Ajuntament. D’objectius en tenim molts, però l’any que ve, el 2024, l’aigua potable arribarà a tota la ciutat de Manacor. I en haver arribat a aquesta fita continuarem fent feina perquè arribi a tot el municipi, començant per Cala Murada.

La SAM ha d’oferir nous serveis a la ciutadania?
Ja hem començat a fer feina en la introducció de plaques solars i energies renovables a les instal·lacions de la SAM. Farem projectes semblants per altres edificis i espais municipals. Crec que el projecte de plaques a la plaça de Sant Jaume és un bon model perquè permet crear zones d’ombra i produir energia. Volem que aquests projectes beneficïn a la ciutadania i crearem nous petits parcs solars en els espais que siguin més adequats. En aquest sentit, la SAM es prepara per oferir aigua potable, però també energia neta a través de noves comunitats de consum.

Veurem canvis immediats en la recollida de fems?
Sí, en nou contracte de recollida de residus i neteja viària és a punt de començar. Ens ha de servir per recopilar tota la informació que necessitam per plantejar la municipalització del servei. Una de les novetats principals és que en els pròxims dos anys la recollida porta a porta s’haurà implementat en tot el nucli urbà de Manacor. Els contenidors s’ubicaran només en les zones d’aportació, a les entrades de la ciutat. Els podran fer servir la gent que viu fora vila, que necessitarà una targeta per obri-los. Aquest sistema començarà a funcionar l’any que ve a Son Macià com a pla pilot.

Com ha de millorar la neteja dels carrers i les places?
Farem més neteges amb aigua, les màquines granadores i els operaris passaran amb més freqüència i els servei es mantendrà els diumenges i els dies festius. També hi haurà canvis en la recollida de trastos. Millorarà el servei i incorporam la perspectiva ambiental i social. A paritr d’ara serà una empresa d’inserció la que se n’encarregarà. Així obrirem la porta a reutilitzar i a reciclar tots aquells mobles o electrodomèstics que es deixin al carrer i puguin tenir més usos.

El fet que el govern municipal estigui en minoria pot dificultar tots aquests canvis?
Aquesta circumstància ens obliga a cercar consensos i això és bo pel poble. L’ús tradicional de les majories ha fet que s’apliquin les polítiques del partit més gran. Vull pensar que ara, l’ajuntament i les seves polítiques s’assemblen més a allò que és la realitat social de Manacor.

Els canvis que aplica el Govern en els requisits de català o la possible modificació de la Llei de Normalització podrien tenir efectes a Manacor?
Cada adminstració és competent per marcar els criteris lingüístics per accedir a un lloc de feina públic. L’Ajuntament seguirà el seu camí i continuarem essent exigents en l’ús i el coneixement del català.

Back To Top
Search