Parlam amb el rector de Manacor, Antoni Amorós (Cala Rajada, 1964) sobre el problema de la manca de capellans al municipi i la polèmica pel cant de la Sibil·la en esglésies fora del context de les Matines.
Manacor viu una situació que qualificau de dramàtica per la manca de capellans; com afecta això en el dia a dia de l’Església manacorina?
És un problema que patim, però en general es poden fer totes les misses. Això es fa especialment complicat en el moment que falta algú. Si hi ha qualcú malalt, que sigui de viatge o que per una cosa o una altra no es trobi en disposició de celebrar una missa, llavors és quan surten les dificultats per poder-les cobrir totes. El Bisbat ho té en compte i ens envia l’ajuda de mossèn Erick Ramírez que, de moment, servirà per alleujar una mica la situació. És cert que quan hi ha un funeral o alguna cosa així, o en dates assenyalades, com ara la nit de Nadal, les dificultats per fer totes les misses s’accentuen, però en principi podem dir que les Matines de les tres parròquies de Manacor i la de Porto Cristo estan garantides.
Comentaves que la manca de capellans es fa especialment visible en dates assenyalades i imaginam que té una especial rellevància en misses com la de la nit de Nadal.
En relació amb aquest fet, hem quedat amb els dos capellans majors. Així i tot, de moment el problema s’ha solucionat amb la incorporació del pare Erick i es podran fer les misses; pens que poder celebrar la missa de la nit de Nadal a les tres parròquies ja està bastant bé, si tenim en compte la situació.
I pel que fa a les Matines de Son Negre?
A la llarga, pens que tres matines al mateix temps són suficients. Jo tenc un respecte absolut per la figura del Sr. Llorenç Galmés. Pel respecte que li tenc, ha tengut permès dir misses a Son Negre. Crec que en els temps actuals i amb el problema que hi ha, a llarg termini, que es puguin celebrar tres matines (Nostra Senyora dels Dolors, Crist Rei i Sant Pau) més la de Porto Cristo, està més que correcte.
Passem al tema de la Sibil·la. L’Associació de Veïnats del Convent ha organitzat una Sibil·la sense missa; com veis que la Sibil·la es desvinculi de la missa de Matines i de la nit de Nadal?
Aquí hi ha hagut una manca de claredat i una errada per part meva. L’Associació de Veïnats del Convent, que sempre ha tengut una relació molt bona amb l’Església de Manacor, ens va demanar de fer un cant de la Sibil·la la nit de Nadal. Jo, pensant que era una bona oportunitat per promocionar la restauració de l’orgue del convent i per donar suport a la tradició de la xocolata de després, vaig pensar que es podria fer. Així i tot, volia conversar amb ells després. Els estic agraït, i sé que les seves intencions han estat sempre positives. En aquest sentit, tot això va ser un error meu, ja ho he dit, amb la bona voluntat de posar en valor l’orgue restaurat; però altra gent, mossens d’altres parròquies, m’han ajudat a veure que no era el més adequat. Jo els vaig donar permís per fer el cant de la Sibil·la, i encara el poden fer si no s’han desanimat. No tenien cap mala intenció i per això no vaig ser capaç de veure que el criteri no era el correcte. No tenc cap problema perquè la Sibil·la es canti fora del seu context, les Matines, en un altre moment, com ara el dia de Nadal, o per exemple un dissabte o diumenge abans o després de la nit de Nadal, però aquest dia, l’Església no pot promocionar que la Sibil·la aparegui desvinculada del seu context, que és el cant de Matines.
Per acabar, darrerament han sorgit diverses propostes artístiques o culturals que proposen una Sibil·la allunyada de la missa; estam davant la secularització d’elements com la Sibil·la?
Crec que el que hi ha darrere tot això és un interès de conservació d’elements tradicionals, sense cap mala intenció.