La Unió Astronòmica Internacional ha designat un nou asteroide de quatre quilòmetres de diàmetre, descobert a l’Observatori de Costitx, amb el nom del matemàtic, geògraf, astrònom, metge, escriptor i autor de la primera ‘Història General del Regne de Mallorca’; el manacorí Joan Binimelis (1539-1616). Ha estat gràcies a la proposta que ha fet la Fundació de l’Institut d’Astronomia i Astronàutica de Mallorca, que pretén omplir el cel amb noms que honorin la història de les Balears.
Qui era Joan Binimelis?
Joan Binimelis “fou un dels màxims representants del Renaixement a Mallorca. És el més antic dels fills il·lustres del municipi i el museu de Manacor li va dedicar una exposició l’any 2016”, recorda el comissari d’aquella mostra, el geògraf i investigador Miquel Àngel Escanelles.
“Era manacorí de naixement, però durant segles es va pensar que era pollencí. Per això l’Ajuntament de Pollença el nomenà fill il·lustre i li dedicà un carrer. Que era manacorí ho va desvelar l’historiador Llorenç Pérez, que va estudiar la seva causa de la Inquisició, cosa que va motivar que deu anys després d’aquest descobriment, l’any 1988, fos declarat fill il·lustre de Manacor”, concreta Escanelles.
“Va estudiar Medicina i en el segle XVI estudiar per ser metge també implicava estudiar matemàtiques i astronomia, perquè es pensava que el cel intervenia en la Salut”, a més, “també va elaborar un mapa detalladíssim de Mallorca, que es conserva a la Biblioteca Nacional, a Madrid, però de tota la seva immensa producció, només es va arribar a imprimir un llibre, l’any 1591, que era un calendari astronòmic i de festes religioses. Només s’han conservat manuscrits, còpies manuscrites de les seves obres, tot i que molts autors posteriors el citen i en proporcionen informació”, detalla Miquel Àngel Escanelles.
Torres de defensa i Inquisició
“Joan Binimelis també va ser capellà i va fins a l’any 1601 d’apogeu intel·lectual i de producció. Va fer el mapa i els Jurats de la Ciutat i Regne de Mallorca li encomanaren la redacció d’una història general”, afegeix Escanelles. També se li atribueix ser l’inventor del sistema de torres de defensa davant els atacs pirates. Tot i això, “va acabar els seus dies oblidat. El va perseguir la inquisició per una denúncia d’assetjament sexual que varen fer les monges de Santa Clara. Un desprestigi que el va perseguir fins a la mort”, conclou.