Skip to content

NOTÍCIA

L’Ajuntament de Manacor explora demanar a Medi Ambient la conversió en Parc Natural totes les cales verges i algunes possessions

“Hem mantengut contactes informals amb la Conselleria de Medi Ambient per explorar la possibilitat de convertir en Parc Natural tot el litoral verge de Manacor, la serra de Llodrà i les grans possessions d’aquesta zona, com la finca des Fangar”, explica el batle de Manacor, Miquel Oliver. Això significa que l’Ajuntament obre la porta a ampliar els límits del Parc Natural de Llevant fins a abastar pràcticament tot el litoral verge de Manacor, des de Cales de Mallorca fins a s’Estany den Mas, i també la zona costanera que va de Porto Cristo fins a Cala Morlanda. A més, el nou Parc Natural també inclouria la serra de Llodrà, possessions i part de les zones rurals que hi ha entre l’Ermita i Cala Varques.

“Es donen les condicions perquè tot aquest entorn esdevengui un Parc Natural”, reconeix el batle. “Aquesta figura serviria, entre moltes altres coses, per millorar la gestió d’aquest espai que ja està protegit perquè inclou Àrees Naturals d’Especial Interès (ANEI), figures europees com la Xarxa Natura, les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) o les limitacions urbanístiques del nou Pla General, que protegeix bona part d’aquest àmbit”, concreta el batle. Una extensió enorme i protegida que ara per ara no compta amb personal dedicat a la seva conservació.

Més personal i gestió
Un dels punts que vol posar damunt la taula Miquel Oliver, és la necessitat de tenir personal i recursos disponibles per gestionar aquest espai que ja està protegit i que inclou Cala Varques, un dels punts naturals de Manacor que més pressió turística i humana rep cada estiu. I tal com explica el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat del Govern, Llorenç Mas, “la figura de Parc Natural permet crear personal associat” a la gestió del futur Parc Natural de Manacor. A més del director o directora, “el nou parc natural comptaria amb brigades de conservació i manteniment, informadors i personal de vigilància, a part dels agents de Medi Ambient i el Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil, que són els dos únics cossos que ara mateix poden intervenir en aquest àmbit”, afegeix Llorenç Mas.
Per part del Govern de les Illes Balears reconeixen que “és d’agrair la predisposició dels ajuntaments per garantir i millorar la conservació dels espais naturals”, reconeix el director d’Espais Naturals del Govern. Amb tot, la Conselleria de Medi Ambient no ha rebut cap petició formal per part del consistori, un fet que permetria començar a considerar possibilitat de fer realitat aquest nou Parc Natural. Si la Conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament finalment acorden iniciar els tràmits, un projecte d’aquestes característiques “podria ser una realitat en dos o tres anys”, concreta Llorenç Mas.

Sense noves limitacions
“La construcció en aquesta zona ja està restringida per totes les figures urbanístiques i de protecció del medi ambient que existeixen a escala europea, estatal, autonòmica i local”, explica el batle de Manacor. Per això Miquel Oliver veu viable “comptar amb la complicitat de propietaris i pagesos d’aquestes zones per defensar aquest nou Parc Natural, molts d’ells ja tenen en marxa projectes respectuosos amb el medi ambient, es crearien segells de qualitat, marques distintives i s’obririen noves oportunitats de negoci”.
“En qualsevol projecte és important la participació dels implicats”, explica el director general d’Espais Naturals. “Amb l’ampliació del Parc Natural de Llevant hem comptat amb la participació de prop de 800 persones en els tallers que hem fet per donar a conèixer el projecte i hem rebut fins ara més de 1.500 al·legacions. El grau de consens que hem aconseguit entre tots és elevat i aquest és un fet desitjable en qualsevol iniciativa semblant”, afegeix Mas.

Camí definitiu a Cala Varques
Una de les platges verges més populars del municipi i que es podria convertir en l’emblema del nou Parc Natural de Manacor és Cala Varques. Per garantir-ne l’accés i la conservació, l’Ajuntament de Manacor, el Govern i el Consell fan feina perquè aquest estiu la platja verge estreni el nou camí públic que expropiarà l’Ajuntament i també un nou aparcament regulat per a 32 vehicles.
“Ho feim a partir del nou Pla Especial de Cala Varques que enllesteix la Conselleria de Medi Ambient. Ha de permetre tancar els dos revolts de l’antiga carretera que ara s’empren com aparcament i, amb l’expropiació del camí i de l’espai necessari per habilitar una trentena d’aparcaments, podrem regular l’accés per terra a la cala”, explica el batle. “La tasca d’eliminar els aparcaments a l’antiga carretera correspon al departament de carreteres del Consell”.
El Govern, a través de la Conselleria de Medi Ambient, hauria de regular i senyalitzar les rutes pels senderistes que vulguin gaudir d’aquest espai natural”, afegeix Miquel Oliver. El batle de Manacor, a més, insisteix en el fet que “també correspon al Govern regular els fondejos perquè afecten les praderies de posidònia d’aquest àmbit”, conclou.

L’ampliació del Parc Natural de Llevant multiplica per 10 l’extensió de l’espai protegit

A l’espera del nou parc manacorí, els límits del Parc Natural de Llevant s’amplien de les 1.658 hectàrees actuals fins a les 17.112 ha. Així, el seu àmbit abasta la part terrestre i marina de les muntanyes d’Artà, bona part del torrent de na Borges, la finca pública de Son Real, part de la Reserva Marina de Llevant, a més de les Badies de Pollença i Alcúdia. A la Península del Llevant de Mallorca hi creixen una setantena d’espècies endèmiques de flora, entre les quals destaca el limonum majoricum, espècie exclusiva de la badia d’Alcúdia i la península d’Artà. Hi viuen i hi fan niu 73 espècies d’aus, deu de les quals són rapinyaires, com la miloca. I dins els límits del Parc també hi creixen ferrerets i calàpets. Cal destacar que l’ampliació de la zona litoral inclou els sistemes dunars i el patrimoni històric, àmbit en què hi destaca el jaciment talaiòtic de la necròpoli monumental de Son Real. El Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural de Llevant permet el senderisme, l’excursionisme, l’escalada, o les rutes i excursions a cavall. En canvi, es prohibeix el pas de vehicles tot-terrenys, quads, buggies o patins elèctrics tot-terreny. En l’àmbit marí, no estan permeses les activitats motonàutiques.

PUBLICITAT

Back To Top
Search