Antònia Llodrà (AIPC) presidirà la Junta de Districte de Porto Cristo amb l’objectiu de dotar de pressupost propi i de més competències l’òrgan de govern del nucli costaner. Pel que…

L’Ajuntament denuncia davant la Conselleria d’Agricultura i el Seprona els abocaments de gallinassa a Son Suau
Entre els excrements s’hi han trobat també restes de gallines mortes, “i això, ja és una qüestió més sanitària que ambiental”, diu el portaveu de MÉS-Esquerra
D’uns anys ençà, és un fet habitual, sobretot els estius, que Manacor senti “olor de merda”. La gent antigament es mirava s’ensumava les mans o es mirava les sabates pel carrer. Aviat, però, es feren coneixedors els motius de la pudor. Una coneguda empresa dedicada a l’explotació avícola duia els excrements dels animals a tirar a l’entorn de Santa Cirga i Son Suau.
Sembla que ara la situació entra en un nou estadi, a partir del moment que l’Ajuntament ha denunciat aquesta empresa davant la Conselleria d’Agricultura i davant el Seprona. Joan Gaià, delegat de Policia de l’Ajuntament manacorí recorda que Manacor va començar a sentir aquesta pudor a partir de l’any 2019, justament el mateix any que, a final de gener, va entrar en vigor la nova llei agrària. Amb el nou text legal, els purins, la gallinassa i altres excrements deixaven de ser considerats un residu i havien de ser tractats com el que són. Això va ocasionar que empreses com aquesta haguessin d’iniciar una nova manera de gestionar aquests residus. “I ens trobam que una granja amb 70.000 gallines tancades s’ha de posar a eliminar fems de la forma que estableix la llei. Casualment l’olor arriba a Manacor”. Gaià creu que hi pot haver altres llocs on també es tira fems, però “l’olor no arriba”.
Segons el delegat de Policia, “els altres anys escampaven els fems i era molt difícil de calcular els quilos per hectàrea que tiraven”. Ara, molt a prop del pinar de Son Suau, a la dreta anant cap a Porto Cristo, “han tirat els fems a un caramull”, diu Gaià, que explica que “nosaltres hi anàrem i comprovàrem que entre els excrements hi havia també gallines mortes”. En feren notificació a la policia, que n’ha aixecat acta, i “ho hem denunciat també a la Conselleria d’Agricultura i a Seprona”.
Gaià recorda també que aquesta mateixa empresa ja va ser sancionada el passat mes de juliol amb una multa de 9.516 euros per un abocament que no s’ajustava a la normativa. La multa ja ha estat pagada.
Gaià també es queixa que “aquests anys la Conselleria d’Agricultura havia mirat cap a un altre costat, i per a mi, ara el problema és la qüestió dels cadàvers, perquè això és molt delicat, perquè ja esdevé un tema sanitari, més que de residus convencionals ”.
Mentrestant sembla que a la Comissió Balear de Medi Ambient aquesta qüestió, en forma de denúncia de particulars o d’altres entitats, no hi ha arribat. Sí, però, que tenen el tema damunt la taula i que si hi ha qüestions que siguin de la seva incumbència, “prendrem cartes en l’assumpte”, diu Antoni Alorda, que n’és president. “Si ens arriba acta d’inspecció d’un Agent de Medi Ambient, ho anirem a comprovar, per si hi pogués haver un incompliment de l’autorització de la llicència d’activitats”. Es podria arribar a multar o a precintar l’activitat, però Alorda aposta sobretot “per resoldre la situació que s’ha creat i actuar davant l’anomalia, si és que s’ha produït”