Skip to content

NOTÍCIA

L’Ajuntament recupera per a les visites les restes de la basílica paleocristiana de sa Carrotja a Porto Cristo

La pila baptismal en forma de creu de l’avinguda de Joan Amer de Porto Cristo és l’única resta visible que ha perdurat de l’antiga basílica de sa Carrotja. “És un jaciment discret perquè la resta d’elements del temple, descobert l’any 1908, han desaparegut però és un testimoni de primer ordre de les cultures que varen establir-se al nostre municipi durant l’antiguitat i l’hem de valorar com a tal”, explica la regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà. De fet, fa alguns anys l’Ajuntament de Manacor va arribar a plantejar-se cobrir les restes de la pila baptismal paleocristiana, per mor de la degradació i la brutícia que s’acumulaven a l’entorn del jaciment.

I és que amb aquesta actuació l’Ajuntament de Manacor ha netejat l’entorn de les restes de la basílica de sa Carrotja i ha restaurat alguns elements dels que formaven part de la museïtzació del jaciment, com el vidre o les reixes protectores. A més, s’ha instal·lat un nou panell explicatiu “perquè l’anterior placa era irrecuperable” i “perquè els visitants puguin imaginar-se com era l’entorn de Porto Cristo durant la decadència de l’imperi romà”, afegeix Antònia Llodrà. A més, en el nou panell explicatiu “suggerim als que arribin a la basílica de sa Carrotja que també visitin el Museu d’Història i la basílica de Son Peretó, que es pot visitar”, aclareix la regidora de Cultura i Turisme.

L’any 1908 es trobaren les restes de la basílica paleocristiana de sa Carrotja sobre la part més elevada del port natural que forma Porto Cristo. Fou excavada per l’arquitecte J. Rubió i Bellver i pel propietari de la finca, Joan Amer. Ells dos es trobaren amb les restes una basílica de tres naus, de 23 metres de llargària i 10 d’amplada.

En el vestíbul del temple es trobava el baptisteri, l’edifici que allotjava la pila baptismal en forma de creu, l’única resta que encara es pot veure a Porto Cristo.

Durant el descobriment de les restes es localitzaren nombroses tombes i, tal com indicaren els excavadors, alguna estava coberta amb fragments de mosaics. A més, es trobaren inscripcions, ceràmica, llumetes i altres materials d’època romana. Però a les dècades dels anys 40 i 50 Porto Cristo inicià la seva expansió urbanística i un carrer i diversos habitatges es construïren sobre les restes arquitectòniques que quedaven. D’aquesta manera, la pila baptismal quedà sota la vorera i les altres estructures foren destruïdes. El desembre del 1996 mentre s’arreglaven unes canonades d’aigua es descobriren les restes de la pila baptismal, que poc després s’adequaren a les visites i que ara s’han recuperat amb la mateixa finalitat.

PUBLICITAT

Back To Top
Search