Les dimònies de Manacor, aquestes dones que fan por, tornen a sortir enguany, i per quart any consecutiu.
De fet, aquesta mateixa setmana, l’Assemblea Antipatriarcal ho han anunciat a través d’un cartell i un vídeo que han compartit a les seves xarxes socials i a través de Whatsapp i conviden a tothom a participar a l’esdeveniment que, com cada any comptarà també amb el cant dels goigs alternatius, el proper dia 16 de gener a les 19:30 h a la plaça Sant Jaume. En el vídeo, fet per Esteve Femenies, es pot veure com les dimònies fan tasques del dia a dia: van a comprar a plaça, posen benzina, es tiren amb la tirolina del parc de na Molla… És a dir, les dimònies es preparen per tenir-ho tot a punt per la quarta edició de la ja tradicional ballada.
En una setmana amb alguns canvis en el món santantonier, l’entitat feminista vol continuar reivindicant una festa de Sant Antoni més feminista, més popular i més democràtica. En aquest sentit, l’Assemblea va encetar el mes de setembre la campanya #jotambévullballar, amb l’objectiu de reivindicar la igualtat real entre dones i homes en totes les festes i tradicions, així com una participació efectiva i democràtica. D’altra banda, dins d’aquesta mateixa campanya, aquesta setmana l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor ha entregat 83 instàncies a l’Ajuntament de Manacor amb una doble pregunta. D’una banda, demanen conèixer el pressupost econòmic (entregat per subvenció o pagament de factures) que dedica el consistori a la festa de Sant Antoni.
De l’altra, sol·liciten que l’Ajuntament doni a conèixer a la ciutadania les estratègies que està duent a terme i que preveu posar en marxa per tal de garantir la participació de les dones a la colla de dimonis.
Després que el passat agost s’aprovés una moció al ple de l’Ajuntament per fer efectiva la igualtat entre homes i dones a totes les danses del nostre municipi que fou aprovada per unanimitat, l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor considera necessari conèixer què està fent l’Ajuntament per garantir la igualtat entre homes i dones en la que és la festa més sonada del nostre poble. “Conèixer quants diners públics inverteix l’Ajuntament en una festa que no respecta la igualtat no és només un dret de totes les manacorines sinó de tota la ciutadania” explica una de les membres de l’Assemblea Antipatriarcal, Margalida Cortés.
Així i tot, després de quatre anys, l’entitat feminista viu amb il·lusió la dansa reivindicativa de les dimònies: “El primer any estàvem a l’expectativa de l’acollida que tendríem i vàrem rebre el suport del Col·lectiu de Dones de Llevant. El segon any, ja ens ho vàrem creure i l’any passat, amb els vestits i les caretes noves, va ser tot un èxit” explica Cortés. De fet, el lema era “les dimònies han vengut per quedar-se” afirma.
Enguany, la seva reivindicació principal és que no passi un altre Sant Antoni que segueixi incomplint la igualtat entre dones i homes. En aquest sentit, el col·lectiu feminista destaca algunes “petites grans victòries durant el 2018”. En un any tenyit de lila, la primera victòria ha estat veure, per primera vegada, la primera nina indi. La segona és l’obertura a la participació de les dones en la dansa dels cossiers per enguany… I qui sap? Ventura veurem una dona ballant amb la colla de dimonis l’any 2019.
Fotografia: Núria Sánchez