L’Assemblea Patriarcal ha difós un comunicat en què fa balanç de tota una dècada de reivindicacions feministes dins la festa de Sant Antoni i, al mateix temps, es planteja quin ha de ser el futur de les dimònies.
Les dimònies han sortit a ballar per novè any consecutiu. La plaça Font i Roig fou testimoni del ja tradicional ball, del cant dels goigs alternatius i el reivindicatiu fogueró de l’Assemblea Patriarcal. Les gloses que s’hi cantaren tenien un clar caràcter victoriós i de recapitulació de la feina feta: “Fa nou anys vàrem sortir / i fins avui hem ballat / per reclamar i exigir / una festa amb dignitat”. “Ballàvem malgrat de por, / la crítica i el cinisme. / Lluitàvem per Manacor, / la igualtat i el feminisme!”. “Ja basta de cerimònies! / Les dones avui feim por! / Perquè totes som dimònies / del poble de Manacor”.
L’Assemblea Antipatriarcal ha celebrat en un comunicat emès el 15 de gener, que, després d’una dècada de reivindicacions feministes, Magdalena Pérez participi com a dimoni petit en les festes de Sant Antoni. Aquesta fita històrica marca un canvi significatiu en les tradicions de Manacor i s’espera que serveixi com a “referent i motivació per a futures dones i nines que vulguin ballar”. El comunicat destaca la importància d’aquesta participació com un pas endavant cap a la democratització de les festes populars i el reconeixement del paper protagonista de les dones. “Valoram molt positivament que estigui dins la colla per tal de poder donar la seva opinió i esperam que sigui escoltada”, afirmen.
D’altra banda, l’entitat feminista recorda els nou anys de reivindicació simbòlica amb el ball de les dimònies, un període en el qual s’han hagut d’enfrontar a “crítiques, reunions tenses amb l’Ajuntament i el Patronat, por i rebuig”. Des de l’any 2015, l’Assemblea va iniciar un qüestionament de l’statu quo, amb una reflexió sobre el paper de la dona i els recursos econòmics públics destinats a una festa que no tenia en compte la perspectiva de gènere i incomplia la Llei d’igualtat de dones i homes.
La campanya #jotambévullballar, impulsada per l’entitat, va estendre la reivindicació més enllà de Manacor i abraçà altres danses i municipis de les Balears. Ara, totes les danses de Manacor ja compten amb la participació de dones i nines, tot i que encara hi ha reptes a superar, com “la manca de dones en la figura de cossier als Cossiers de l’any passat”.
Amb aquesta dècada de reivindicacions, l’Assemblea Antipatriarcal ha consolidat una festa alternativa que va començar el 2014 amb el cant dels goigs alternatius a la plaça Sant Jaume. Aquesta celebració alternativa ha crescut amb la col·laboració d’altres entitats, persones voluntàries i la participació de les veïnades de Font i Roig. “Tenim clar que els grans canvis socials també es poden aconseguir gràcies a l’esforç, la lluita i consciència del poble”, destaca l’Assemblea.
Ara, amb la participació de Magdalena Pérez com a dimoni, s’enceta un procés de reflexió sobre el futur de les dimònies, que s’han convertit en un referent per a moltes nines i un símbol de denúncia i lluita feminista i popular.