La imatge d’aquell Manacor de cases de cantons amb el frontis sense referir, comença a quedar enrere. Hi ajuden les noves construccions, les rehabilitacions de cases a moltes barriades i també les ajudes municipals per a la rehabilitació de façanes que es coneixen amb el nom de Manacor, posa’t guapa. “Hem fet un esforç pressupostari perquè en dos anys hem dedicat un milió d’euros a aquestes ajudes. Gràcies a aquest pla 174 cases i edificis de pisos de Manacor han millorat la seva façana i, de rebot, el paisatge urbà que tots podem gaudir quan passejam”, explica la regidora d’Urbanisme, Núria Hinojosa.
Feina per a pintors i picapedrers
“Hem pogut fer feina amb comunitats de propietaris grosses. Són projectes que sense aquestes ajudes no haurien tirat endavant i també ens demanen projectes més petits”, assegura Tomàs Mestre, que és pintor i gerent de l’empresa Pinturart. Assegura que “hi ha molta gent interessada i estaria molt bé que continuassin aquestes ajudes perquè poden servir perquè Manacor deixi enrere la fama que té de poble lleig i deixat”, conclou. És un argument que comparteix el picapedrer i constructor, Gabriel Aymat. ”A Manacor és un clàssic prioritzar els interiors i deixar les façanes per a més endavant. Però amb aquestes ajudes molts clients s’han interessat a fer el frontis nou o en arreglar-lo. Amb tot això s’ha mogut feina”, reconeix Gabriel Aymat.
Ell, a més de fer feina en el món de la construcció, també és el propietari d’una casa catalogada del carrer Major. “Jo som del barri i he fet realitat el desig de tenir una casa allà que vull arreglar perquè hi puguin viure els meus pares o jo, quan sigui major”. És una casa que s’ha de rehabilitar sencera i “he pogut comptar amb aquestes ajudes i també amb la col·laboració dels tècnics de Patrimoni, que supervisaran la restauració de certs elements. No pensava que des de l’Ajuntament m’oferissin tantes facilitats i solucions”, confessa Aymat.
Impuls al patrimoni
A més de millorar i rehabilitar el frontis d’unes 170 construccions, aquestes ajudes també serveixen per millorar el patrimoni arquitectònic. Entre els edificis que han rebut la subvenció n’hi ha 17 de catalogats. És el cas de les oficines de l’antic Banc de Crèdit Balear. “En un principi només havíem d’arreglar i sanejar el voladís, que està en mal estat. Però varen sortir aquestes ajudes i hem aprofitat per anar un poc més enllà i rehabilitar tota la façana”, explica l’arquitecta Magdalena Llinàs, que dirigeix el projecte.
En la convocatòria d’aquest 2022, les ajudes inclouen una partida específica per edificis patrimonials o que es troben en el conjunt històric de Manacor que es considera Bé d’Interès Cultural. En aquest cas, les ajudes podien arribar als 400 euros per metre quadrat de façana fins a arribar al 50% del cost del projecte. Gràcies a les ajudes municipals, el projecte de millora dels exteriors de l’edifici del Crèdit Balear no es quedarà només al voladís, sinó que afectarà tota la façana de l’edifici, que és obra de l’arquitecte Francesc Roca.
“Netejarem i restaurarem el conjunt escultòric, donarem un nou tractament als elements de ferro i farem una neteja als elements de pedra i de marès, que estan en bon estat, però bruts”, afegeix l’arquitecta del projecte, Magdalena Llinàs. Ella, a més d’aquest projecte, també ha tramitat altres projectes de rehabilitació de façanes. “però hi ha molts altres professionals implicats perquè només els projectes més complexos necessiten un arquitecte o un tècnic”, afegeix Magdalena Llinàs.
Finques i comunitats de veïns
Un altre dels col·lectius professionals que han vist com es multipliquen els projectes i les sol·licituds d’ajudes per arreglar façanes són els administradors de finques. “A Manacor existeixen molts edificis de més de 60 anys que estan exactament igual que quan varen acabar-se i alguns tenen problemes”, explica l’administradora de finques Catalina Perelló. Per això “quan va sortir la primera convocatòria d’ajudes per a les façanes ens posàrem en contacte amb els presidents d’aquestes finques amb problemes i tothom n’està molt content perquè les ajudes arriben a cobrir la meitat del pressupost i es cobren en uns trenta dies”, afegeix Perelló.
Des del 2021 ella ha ajudat a impulsar una vintena de projectes de rehabilitació de façanes en diferents edificis de Manacor. “Ha estat complicat perquè els terminis no són molts llargs i les obres i els projectes han d’estar acabats en pocs mesos, però ja hi ha comunitats que preparen papers i projectes per a una possible tercera convocatòria”, assegura l’administradora de finques Catalina Perelló. I és que per a aquesta professional “és cert que arreglar les façanes suposa un cost econòmic pels propietaris, però una vegada feta la millora, els habitatges es revaloren i pugen de preu”, afegeix Perelló. Ella, com molts altres professionals, aposta per “donar continuïtat a aquesta línia d’ajudes que haurien de continuar actives fins que no quedi absolutament cap façana sense arreglar en tot el municipi”.