Maria Antònia Truyols (Manacor, 1966) forma part del Consistori manacorí per segona vegada i de la mà del PSOE. Ocupava el número tres a la llista. A més, és consellera electa al Consell de Mallorca. En ambdues insitucions, fa feina des de l’oposició.
Com ha anat la teva incorporació a la llista del 2023? Estava clara la teva continuïtat? Era una prioritat per a tu?
Sí. Jo el 2019-2023 ja anava a llistes i he passat molt de gust de fer feina per Manacor i per a tot el municipi. De fet, per a mi, ha significat una redescoberta de Manacor. Em feia ganes repetir a la llista i estic molt il·lusionada amb aquest nou repte que suposa posar-se al servei de la ciutadania de Manacor.
Un nou repte que pren un color diferent després de no entrar a formar part de l’equip de govern. Com vius personalment, i també a nivell de partit, aquest canvi de paper?
Està clar que hi ha un govern en minoria. I nosaltres com a partit d’esquerres, i també jo personalment som aquí per garantir els interessos dels manacorins i de les manacorines, i això és el que ha de prevaldre. És el que s’ha fet aquests darrers quatre anys i el que s’ha de continuar fent ara. Estic parlant del bé comú. A l’instant arribarà la negociació del pressupost, i Manacor ha de tenir un pressupost que es mereix una capital de comarca, amb projectes que el posin com a punt de referència al Llevant mallorquí, un pressupost expansiu…
Et refereixes a projectes com el de la plaça del Cos o d’altres places i carrers que s’han reformat durant aquests quatre anys.
Sí, però no només a aquests projectes. Està clar que Manacor necessita continuar actuant amb un pla de reforma de tot l’asfaltat, d’una forma progressiva. Però també hi ha la campanya del “Manacor, posa’t guapa”, que és fonamental per tenir un poble embellit. Un dels defectes que hem tengut, d’una forma gairebé estructural, era que les cases estaven molt ben arreglades per dedins, però després no tenien el frontis fet. Manacor es mereix ser un poble atractiu, tant per als que hi residim com per als qui hi venen de fora. Pas gairebé cada dia per davant el solar de Majorica i la casa d’en Riche. Aquest ha de ser un dels projectes prioritaris per a Manacor.
Més enllà de la valoració puntual de cadascuna de les accions, és indiscutible que la delegació de Comerç ha estat una de les més actives els darrers quatre anys.
I me’n sent molt orgullosa. Tenim un equip estupend, i crec que si ho haguéssim de definir amb un adjectiu, la resposta seria que la de Comerç és una delegació molt creativa. Veníem d’una època fosca en tots els sentits, provocada per la pandèmia, i això ens va animar a crear campanyes com la del Manacor Encantat, per posar Manacor en el focus d’atenció de la comarca de la qual és capital. Hem fet fires d’estcos, activitats com la de “Cerca la formiga”, el Dissabte Vermell… M’agradaria que l’Ajuntament no amollàs i donàs continuïtat a totes aquestes iniciatives.
Tenim notícia de la construcció d’almenys quatre noves grans superfícies al que coneixem com el polígon agroalimentari, al costat de la benzinera de Felanitx i el depòsit d’aigua de la SAM. No cal posar fre a l’arribada de totes aquestes grans superfícies que minen el petit comerç?
Les grans superfícies i els petits i mitjans comerços poden conviure, i s’hi ha de fer feina perquè això`sigui possible. A Manacor ja hi ha grans superfícies en funcionament, i això no té per què repercutir de forma negativa en el petit comerç. De fet, aquestes grans superfícies poden actuar com a pols d’atracció de gent cap aquí, i que els qui les visiten també tenguin una estona per fer una volta pel centre de Manacor. Poden anar a comprar a Lidl i després venir a comprar un bocí de formatge tendre a Ca Na Rovellona. L’Ajuntament ha d’ajudar a conèixer els comerços emblemàtics del municipi, i en això s’ha fet molta de feina els darrers quatre anys. De tots els que s’han valorat fins ara, Manacor és el municipi amb més comerços emblemàtics per habitant.
Si com pareix que ha de passar, Manacor traspassa finalment la barrera dels 50.000 habitants, l’Ajuntament assumirà noves competències, però també tendrà més despeses. Hi ha la possibilitat d’augmentar la pressió fiscal des de l’Ajuntament?
Els imposts locals estan regulats per la Llei reguladora d’hisendes locals. N’hi ha tres d’obligatoris i tres de voluntaris. Està claríssim que els més importants són l’IBI, l’IAE i el que coneixem com a impost de circulació. Aquest sistema necessita un canvi integral, però no depèn de nosaltres, sinó de l’Estat. Més que augmentar, el que cal és reordenar i tenir en compte determinats aspectes que fins ara no s’hi tenien. El que està clar és que caldrà augmentar el pressupost de l’Ajuntament de Manacor.
També duies Turisme.
Sí. I tenim els dos milions d’euros que vàrem obtenir del fons Next Genaration per a un projecte de construcció d’un escull romà a Porto Cristo. Un dels vaixells que hi ha enfonsats a davant la platja de Porto Cristo és de l’època de Neró, el que coneixem com el vaixell de les llumetes. Aquesta reproducció té un valor importantíssim, hi hem de creure i l’hem de valorar com a prioritari. Serà el primer parc aquàtic de la Mediterrània.
Tornant al que comentàvem al principi. La falta d’entesa és ideològica o és personal? És un problema entre Miquel Oliver i Núria Hinojosa?
Em remet al que ja he comentat. Al final el que compta són els interessos dels manacorins i manacorines, i tots hem de tenir ben interioritzada aquesta prioritat.
Per tant, en favor d’aquesta prioritat, no descartes que hi pugui haver aquesta entesa que ara no hi ha?
Dins el bé comú hi caben moltes opcions i una d’elles es poder arribar a una entesa, sigui del tipus que sigui, si beneficia el bé comú.
També ets conselllera electa al Consell de Mallorca. Allà les coses han canviat més encara. És l’única gran institució illenca amb Vox dins l’equip de govern…
El que més sobta és que el president Galmés hagi posat al capdavant de Medi Ambient un negacionista del canvi climàtic. A nosaltres ens toca fer una oposició constructiva i valenta per evitar que es duguin endavant projectes que puguin perjudicar el Medi Ambient, perquè el canvi climàtic és uan realitat, i si volem continuar comptant amb la nostra activitat econòmica hem de dur endavant polítiques de sostenibilitat, que són importantíssimes. Posar en mans d’un negacionista la Conselleria de Medi Ambient em sembla molt perillós. Un dels dos partits membres d’aquest equip de govern no creu en l’existència de la violència de gènere, nega determinats drets del col·lectiu LGTBI o la igualtat entre homes i dones. Evidentment, tot això és perillós.
Hi hauria hagut altres opcions per evitar que Vox fos a l’equip de govern…
El Partit Popular ha decidit que Vox entri a formar part del Govern del Consell. I nosaltres no podem fer res més que una oposició constructiva però alhora forta, que defensi els drets dels ciutadans de Mallorca i el bé comú. No fa gaire dies demanàrem que es fes un minut de silenci pels darrers casos de violència masclista. I no ha pogut ser. Hem de lluitar per aquestes coses.
Ja per acabar: aquesta setmana mateix ha tengut lloc el ple que confirmava l’ús de totes les llengües oficials al Congrés dels Diputats. És una primera passa per al reconeixement dels pobles i nacions que hi ha dins l’Estat espanyol?
És una primera passa molt important perquè puguem defensar els interessos del nostre territori cadascú en la seva llengua, en les diverses llengües que té el nostre país. No podem fer ni una passa enrere en el foment de la nostra llengua.