skip to Main Content
“L’experimenta és Una Manera De Veure La Ciència En La Vida De Cada Dia”

“L’experimenta és una manera de veure la ciència en la vida de cada dia”

Catalina Salvà (1963, Felanitx) i Pilar Llul (1973, Manacor) són professores de Biologia i Geologia i de Física i Quimica respectivament a l’IES Manacor . Des dels seus departaments organitzen la fira Experimenta. En parlam amb elles.

D’on sorgeix la idea de l’Experimenta?
Pilar Llull: La idea va sorgir quan estàvem a Na Camel·la, en el curs 2006 – 2007. Abans s’havia fet una Fira de la Ciència que organitzava el govern balear i sempre hi anàvem de visitant. Quan es va deixar de fer, vàrem pensar de fer-la nosaltres, a escala més local. Vàrem començar una cosa molt petita, només des del departament de Física i Química i poc després s’hi va incorporar el departament de Biologia i Geologia i a poc a poc s’ha anat obrint i s’han incorporat altres departaments com el de Matemàtiques o el d’Orientació.

En què consisteix?
Catalina Salvà: Cada departament cerca unes pràctiques atractives i espectaculars, per motivar els alumnes i la gent en general sobre la part científica. Fan una ruta científica i ells mateixos proven els experiments.

La gent que ve pot experimentar idò?
PL: Sí. Els nostres alumnes expliquen la pràctica i la fan i intentam que hi hagi pràctiques interactives i participatives, que no siguin només visuals perquè els coneixements que tocam s’integren molt millor. L’experimenta és una manera de veure la ciència en la vida de cada dia, tocar-la i completar-la, sempre des d’un punt de vista molt rigorós.
CS: És una fira que ens dóna molta feina però també és un gran al·licient perquè té molt bona rebuda entre els alumnes.

Hi participen alumnes de totes les edats?
CS: A partir de primer d’ESO, tothom que vulgui. Sí que és vera que els de segon de Batxillerat no solen participar perquè no s’ho poden permetre.
PL: Hi participa la immensa majoria de l’alumnat, una vuitantena de cada nivell.

Com finançau la fira?
CS: L’Apima sempre ens ajuda i utilitzam una partida del pressupost dels diferents departaments.

Ens podeu dir alguns experiments que es podran veure enguany?
PL: Sí, per exemple enguany comprovarem que les bimbolles no sempre són rodones o també aplicarem l’ús de politges reductores de pes, entre altres experiments.
CS: Per la part de Biologia, proposam una investigació forense del tipus CSI, per esbrinar la mort d’un professor al centre.

Back To Top
×Close search
Search