Skip to content

Llimonada rosa

A l’estiu és quan consumim més begudes de tot l’any. La calor fa que necessitem hidratar-nos més del que és habitual i bevem més aigua. Però l’aigua no ha estat sempre la primera opció en totes les èpoques. El perill de la possible contaminació de l’aigua va fer que des de les primeres civilitzacions, se suposa que des de la civilització mesopotàmica i egípcia, es preparessin begudes fermentades. El vi i la cervesa procuraven la seguretat en la hidratació i l’alimentació molt més segures.

A l’Edat Mitjana les begudes alcohòliques fetes amb base d’herbes o fruits eren utilitzades com a remeis o reconstituents per a malalts. Aquesta tradició s’ha mantingut en el temps en monestirs i convents. De fet, és on es guarden moltes de les receptes de licors. La vida de les persones que hi vivien girava en voltant d’un hort. L’observació i coneixement dels remeis naturals va fer que aquests productes tenguessin allà una gran importància. De fet, ara mateix, al monestir de Pedralbes s’està recuperant l’hort medieval partint de la documentació de l’època i de tractats medievals d’agricultura. Així, es miren de recuperar camins, sistemes de rec, espècies locals que estan en perill d’extinció i tècniques de cultiu. Hem de pensar que un hort d’aquestes característiques és ben diferent a qualsevol dels que haguem pogut veure nosaltres: només pel tipus de plantes hi trobaríem a faltar moltes verdures, fruites i lleguminoses habituals en la nostra alimentació. M’agradaria saber si hi conreen poncems… Poncems, cidres, llimona poncils… El podem trobar amb molts de noms. Tenc curiositat per saber el gust del dolç que duia de cap el Papa Luna! I que quasi va acabar amb la seva vida (de poc no hi queda amb uns confits emmetzinats). Es diu que aquesta fruita va ser un dels primers cítrics a introduir-se a la fora vila mediterrània. Amb ell es feien confits i fins i tot a Palma encara hi ha un carrer amb el nom de Santa Maria del Cedre. Així era d’important aquesta fruita.

De poncems no en tenim, però de llimones…

Ingredients

Per a 2’5 litres aproximadament

• 2 l d’aigua
• 7 llimones
• 7/8 fraules
• xarop d’atzavara (o sucre)

Passa a passa

1. Posam l’aigua i les llimones en dues vegades dins una processadora, i ho trituram. Colam l’aigua que ens sortirà dins un bol gros.
2. Trituram les fraules i colam el seu suc dins l’aigua amb llimona. Procuram que no quedin llavoretes ni pinyols.
3. Afegim el xarop d’atzavara o el sucre al gust.

Ho guardam a la gelera i abans de servir la llimonada rosa li afegim gel i unes quantes rodanxes de llimona per decorar.

Si cercam per internet trobarem moltes receptes per fer la pink lemonade (amb granadina, amb gerds, amb groselles…). Anau provant fins aconseguir la pink lemonade que més us agradi.

També podeu graduar el color rosa de la beguda augmentant o reduint la quantitat de fruits vermells que hi poseu. Això també variarà el sabor de la beguda.

Back To Top
Search