Skip to content

NOTÍCIA

Lluís Gendrau: “Manacor va ser un dels epicentres generadors del moviment del rock català”

“Perquè hi hagi una escena musical han de passar quatre (o cinc) coses: calen creadors, cal una indústria musical, calen mitjans de comunicació, calen polítiques culturals, i cal crear nous públics”. Així de senzill i així de contundent s’expressava a l’inici del seu parlament Lluís Gendrau. El director de la prestigiosa revista musical Enderrock va ser a Manacor divendres passat per pronunciar la conferència inaugural del cicle Me sobre paraules, que l’Escola de Mallorquí ha dedicat al moviment de rock català.

A l’hora de parlar del moviment, Gendrau es referí a tres generacions: la primera, la que formaren a princpi dels anys noranta, Sopa de Cabra, Sau, Sangtraït i Els Pets. Després parlà de la generació liderada per Antònia Font i que han culminat Manel, els Amics de les Arts o Txarango, i finalment es referí a músiques com ara el hip hop o el trap, que es difonen a través d’altres plataformes com el youtube.

Pel que fa a les companyies, Gendrau recordà que Blau, sota el paraigua de Joan Bibiloni (amb Joana Lluna) i Miquel Àngel Sancho, va ser la pionera, fundada el 1982. La seguiren DiscMedi, Picap o Audiovisuals de Sarrià.

Gendrau recordà que els inicis del rock català “foren a comarques i eren vists amb una certa condescendència pels mitjans de la capital”.

El boom s’esdevé en la dècada de 1990 fins al 2000. Els joves catalans han estudiat en català i volen escoltar, i fer, música en català, com un fet normal.

Gendrau desmentí el suport de la Generalitat i recordà que “el Govern pagava els videoclips als grups, però res més”. Gendrau també apuntà que “la cançó que més ha transcendit ha estat el Boig per tu, de Sau, en part gràcies a Shakira”.

El fenomen del rock català es consolidà amb el gran concert al palau Sant Jordi, amb 21.104 espectadors i l’actuació dels Sopa, els Pets, Sau i Sangtraït. D’aquí naixeren gires amb desenes de concerts arreu dels Països Catalans”. També hi ha, per a Gendrau, una data de la mort del rock català, que ell fixa el 2001 amb el Llença’t de Lax’n’Busto, i la retirada de les grans bandes.

Gendrau també es referí a Manacor com un dels epicentres generadors d’aquest moviment, amb Joan Bibiloni al capdavant i el segell Blau, i també amb els grups Ocults i Tots Sants com a bàsics en l’escena musical pancatalana.

PUBLICITAT

Back To Top
Search